Norge
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen på en pressekonferanse om Afghanistan.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Siste norske fly har forlatt Afghanistan

I helgen har det vært flere angrep mot flyplassen i Kabul. Men nå er alle nordmenn fra Forsvaret er ute av Afghanistan.

Norge — Natt til mandag dro det siste norske flyet fra Afghanistan. Klokken 04.34 norsk tid dro flyet fra flyplassen i hovedstaden Kabul. Norsk personell fra feltsykehuset var på flyet.

– Nå har vi avsluttet det norske militære bidraget i Afghanistan. Etter tjue års innsats kommer den siste soldaten nå hjem. Jeg har stor respekt for den innsatsen, sier Frank Bakke-Jensen. Han er forsvars-minister.

Norge har ledet feltsykehuset på flyplassen i Kabul. Han sier de siste dagene i Kabul har vært vanskelige for det norske personellet.

Siden torsdag har det vært flere angrep mot Kabul. Mange mennesker døde etter selvmordsbombere. 50 mennesker kom for å få hjelp på sykehuset. Flere er også drept eller skadd etter angrep med raketter og droner.

Da de siste norske styrkene dro, var det ingen pasienter igjen på sykehuset. De som fortsatt trengte hjelp, ble sendt videre.

Feltsykehuset ble drevet av USA. Norge har vært der med personell og materiale. Det er gjort grundige vurderinger før de pakket ned sykehuset og dro.

Flyet som dro i natt skal lande i Norge mandag kveld.

Mandag morgen ble det skutt fem raketter mot flyplassen. Det skriver nyhetsbyrået Reuters. Rakettene ble stoppet av et rakettforsvars-system. Ingen skal være skadd eller drept i angrepet.

Det amerikanske arbeidet på flyplassen fortsetter uten å ha blitt hindret av angrepet. Det melder Jen Psaki. Hun er presse-sekretær for USAs president. Alle amerikanske soldater skal være ut av Afghanistan innen tirsdag.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå