Norge
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Ali Zare / NTB

Innrømmer at planen var for dårlig

Helseministeren er enig i at planen for å hindre smitte i høst har virket for dårlig. Men han mener det ikke er nødvendig med strengere regler for hele landet.

Smitten på skoler gjør oss bekymret. Det sa Camilla Stoltenberg til kanalen NRK onsdag. Hun er direktør ved Folkehelse-instituttet (FHI). Hun sier det har blitt mer smitte enn det FHI og Helsedirektoratet hadde ventet. Den har også spredd seg raskere enn det de trodde i sommer.

– Jeg er helt enig med Camilla Stoltenberg. Det sier Bent Høie til avisa VG onsdag. Han er helseminister fra partiet Høyre.

Han sier myndighetene ikke kan ha som krav at alt går helt som det skal, hele veien. Men han sier at det er viktig å finne en løsning og gjøre endringer når det er behov for det.

Høie sier det er viktig å ha lokale tiltak. Han sier også at skoler selv kan velge å ha gult nivå hvis de mener det er behov.

– Det er ingen behov for å ha strengere regler nasjonalt nå. Det har ingen effekt for spredning av smitte nå. Hvis vi skal ha strenge regler for barn og unge i hele landet, så vil det også føre gjelde for barn steder uten smitte, sier han til VG.

Espen Nakstad mener heller ikke at nasjonale regler er den beste måten å løse dette på.

– Det vil ha liten effekt på å hindre smitten, hvis det blir laget strenge nasjonale regler i hele landet. Det er også vanskelig å forsvare at vi gjør det mot tre millioner som er ferdig vaksinert. Det må vi kunne, for å følge loven om smittevern, sier Nakstad til NTB.

Han ber også om at det som blir gjort, bør bli rettet mot folk som er i aldersgrupper med mye smitte.

– Det er det eneste som vil gi god effekt på å stoppe spredningen av smitte, sier Nakstad.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå