Norge

Vil vaksinere 12-åringer

Skolestart for barn og unge ble ikke som planlagt. Men nå kan de mellom 12 og 15 år snart få korona-vaksine.

– Barn mellom 12 og 15 år vil bli tilbudt korona-vaksine. Bare én dose i første omgang. Så skal vi se om de får enda en dose. Det vurderer vi med erfaringer fra utlandet, sier Erna Solberg. Hun er statsminister.

Det har aldri vært så mye korona-smitte i Norge som nå. Flest smittede er barn og unge. Og skolestart ble ikke som planlagt.

– Vi har feilberegnet. Skolestarten ble ikke som vi ønsket. Vi hadde et sterkt håp om at barn og unge skulle få være så mye som mulig på skolen. Og at de skulle få en så normal hverdag som mulig, sier Solberg.

Det har vært mye smitte på skoler i hele landet. Elever har måttet være hjemme i isolasjon eller karantene. Det vil regjeringen og FHI få en slutt på.

Skoler med mye smitte oppfordres til å ha gult nivå. Om det betyr at flere får være på skolen. Kommunene bestemmer dette selv.

Barna vil først få tilbud om én dose. Vaksineringen kan starte så fort kommunen har tid og vaksiner til det. Men barn mellom 12 og 15 år kan ikke bestemme selv om de skal ta den.

– Det er frivillig å vaksinere seg. Og det er foreldrene som bestemmer om barna deres skal vaksineres. Men vi vil også høre på barna, sier Solberg.

Til nå har barn og unge ned til 12 år fått vaksine om det er risiko for alvorlig sykdom. Det finnes ingen godkjent vaksine til de under 12 år, ifølge FHI.

Barn og unge har mindre risiko for bivirkninger av vaksinen. Og de er bedre beskyttet enn voksne etter første dose. Men en dose nummer to skal vurderes videre.

---

Korona-vaksine til barn og unge

  • Folkehelse-instituttet mener det er trygt å vaksinere barn mellom 12 og 15 år.
  • Fra før har alle ned til 12 år fått vaksine om de kan bli alvorlig syke av korona.
  • Vaksineringen starter når kommunene er klare for det.
  • Barn vil få Pfizer-vaksinen.
  • Først vil de kun få én dose. Det blir vurdert om de skal få enda en dose etter hvert.

---Siste utgave

På forsiden nå