Norge

En mann er siktet for drapet på Birgitte Tengs

Politiet sier de har siktet en person for drapet på Birgitte Tengs. Mannen er også være mistenkt for drapet på Tina Jørgensen. Han nekter straffskyld.

Politiet har pågrepet en mann på Haugalandet i Rogaland. Det skjedde onsdag. Mannen er i 50-årene. Han er siktet for å ha drept Birgitte Tengs i 1995. Han er også mistenkt for å ha drept Tina Jørgensen i 2000.

Det er nye DNA-spor som knytter mannen til drapet. Det er også andre opplysninger som har ført til at mannen har blitt siktet.

Avisa VG skriver at mannen nekter straffskyld. De skriver også at han skal ha vært en del av etterforskningen tidligere i saken. Men han har aldri vært siktet. Mannen har ikke erkjent drapet på Birgitte Tengs.

Hun ble 17 år.

Bildet viser Birgitte Tengs som konfirmant.

– Det jeg kan si er at han nekter straffskyld. Han er sjokkert over å bli siktet. Og av å bli koblet inn i disse to sakene. Han har det vanskelig. Det sier Stian Kristensen til nyhetsbyrået NTB. Han er advokat for mannen.

Politiet har avhørt mannen både onsdag og torsdag. Fredag vil de be om at mannen blir varetekts-fengslet. Mannen vil ikke godta det, sier hans forsvarer.

Erik Lea er bistands-advokat for familien Tengs. Han sier til avisa VG at de er i sjokk. De fikk vite om utviklingen for to dager siden.

– Hvis dette nye er riktig, så er det jo mye som taler for at foreldrene til Birgitte har tatt feil. De har levd i den tro i 25 år at det var fetteren som sto bak, sier Lea.

To år etter drapet ble fetteren dømt i saken. Han og Tegns var like gamle, og han var da blitt 19 år. Han tilsto drapet i avhør. Han trakk senere den tilbake. Politiet gjorde avhørene på en måte som har fått kritikk. De har senere endret måten de gjør avhør på.

Fetteren ble senere frikjent for drapet. Men han ble samtidig dømt til å betale erstatning til foreldrene. Han tok saken til den europeiske menneskerettighets-domstolen. De dømte den norske stat til å betale erstatning til fetteren.

Arvid Sjødin har i flere år vært advokat for fetteren til Tengs. Han sier at de ikke er overrasket over at noen nå er siktet i saken.

– Vi har en stund forstått at politiet hadde konkrete navn i sikte. Og at de har etterforsket med samme styrke som før. Det er derfor ingen overraskelse at det ble en pågripelse. Vi håper dette leder til at saken endelig blir oppklart. Vi håper også at det blir starten på en prosess hvor vi lærer av alle de feil som har blitt gjort, sier Sjødin til avisa Dagbladet.

Bildet viser Tina Jørgensen som ble funnet drept for 18 år siden. Morderen ble aldri tatt. Nå etterforsker politiet saken på nytt.

Tina Jørgensen ble 20 år.

Hun ble funnet en måned etter drapet. Hun ble funnet i en kum. Først ble en tidligere kjæreste siktet for drapet. Men politiet trakk senere siktelsen. Fire nye menn ble siktet for drapet for fire år siden. Denne siktelsen ble også trukket tilbake.

Kjersti Jæger er bistands-advokat for familien til Tina Jørgensen. Hun sier det er positivt at det virker som at politiet har kommet videre med saken til Birgitte Tengs. Hun sier også at det er positivt at politiet mener de kan mistenke ham i saken til Tina Jørgensen, sier Jæger til NTB. Men hun minner om at mannen bare er mistenkt i denne saken.

– Vi må vente og se hva som skjer. Vi må se om politiet mener de har nok bevis til å sikte ham. Familien håper jo på en oppklaring. Det har de gjort i 20 år. Vi må rett og slett være tålmodige og se hva slags svar som kommer fra etterforskningen, sier hun.

Moren til Jørgensen sier hun ble ringt av politiet fredag morgen. Da fikk hun høre om de nye opplysningene i saken.

– Det er ganske opprivende å få en slik beskjed. Plutselig er det som jeg er 20 år tilbake i tid. Det sier Torunn Austdal Rasmussen til avisa Jærbladet. Hun sier også at hun har hatt så mange nedturer de siste 20 årene at hun sliter med å tro noe som helst.

– Men jeg får jo et nytt håp om at denne gåten endelig skal bli løst. Forhåpentligvis kommer sannheten fram en dag, sier Austdal Rasmussen.

Kort om de to drepte:

---

Birgitte Tengs

  • Tengs var ble drept for 26 år siden.
  • Det skjedde på Karmøy i Rogaland 6. mai 1995.
  • Hun skal ha blitt voldtatt og drept. Og ble funnet død nær hjemmet sitt.

---

---

Tina Jørgensen

  • Jørgensen ble drept for 21 år siden.
  • Det skjedde i Stavanger i Rogaland 24. september 2000.
  • Hun ble funnet død én måned senere i en drenerings-kum.

---

Klar Tale følger saken!

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå