Norge
Bildet viser turgåere som ser ut over Lutvann. Én tar bilde av utsikten.

Ut på tur, aldri sur

Lørdag starter friluftslivets uke. Da skal norsk natur og friluftsliv feires.

– Aller best liker jeg å gå tur i fjellet. Det er derfor jeg kommer tilbake til Norge, sier Margo Jansen til Klar Tale.

Jansen kommer fra Nederland. De siste 30 årene har hun feriert i Norge for å gå på tur. Hun og mannen hennes elsker fjellene her. Mannen er nå død, men hun fortsetter å komme tilbake alene.

Og hun bruker tiden godt. Hver dag når hun er her, går hun en ny tur. Klar Tale møter henne på tur i Østmarka i Oslo. Sammen med 20 andre går turen inn i skogen til Lutvann. Turfølget er pensjonister, og de er alle drevne turmennesker. For her går det fort i veg.

Det sies at nordmenn elsker å gå på tur. Og det er nok også riktig. Ni av ti nordmenn går tur eller er aktive i friluft. Gjennomsnittlig gjør vi det to til tre ganger i uka. Det viser en undersøkelse gjort av Statistisk sentralbyrå (SSB).

Lørdag 4. september starter friluftslivets uke. Da skal vi feire norsk natur og friluftsliv i en hel uke. Da vil det være ekstra mange aktiviteter ute i hele Norge. Både for barn og voksne. Du kan lese mer om det her.

Margo Jansen tror nordmenn går så mye på tur fordi vi har så vakker natur. Og for å få beveget seg. Turfølget er enige. Det er også SSBs forskning.

Bildet viser ekteparet Nighat og Mohammad Saleem ute på tur.

De fleste sier de går på tur for å få fysisk aktivitet. Og for å oppleve naturens stillhet, og få fred og ro.

– Det er veldig fint å gå på tur. Jeg går 15 kilometer hver dag. Det er godt for helsen. Og for knærne, sier Mohammad Saleem.

Han og kona Nighat Saleem går mye tur sammen. Det ble mer da de ble pensjonister. Og etter å ha operert begge knærne kan han ikke slutte å gå. Da får han vonde og stive knær.

Å gå på tur er bra for helsa. Det viser flere undersøkelser. Ikke bare er det godt for kroppen, men også for sjelen. Frisk luft og bevegelse er godt for den mentale helsen og humøret vårt.

Ekteparet er faste deltakere på Den Norske Turistforenings (DNT) turer i Oslo. Hver uke går de tur sammen med flere faste deltakere. Noen av dem har gått på tur sammen i ti år.

Ved Solbergvannet er det på tide å ta en pause. Matpakke og drikkeflaske blir tatt ut av tursekken. Folk skravler og nyter maten i sola.

Bildet viser en gjeng som spiser lunsj i skogen.

Kari Odden og Åsa Børufsen har ikke telling på hvor mange turer de har vært på sammen. De er med på flere av DNTs turer hver eneste uke. Det siste året har det ikke vært noen organiserte turer. Korona-pandemien har gjort at de har blitt avlyst. Men damene har ikke sluttet å gå på tur av den årsaken.

– Det er så mye bra ved å komme seg ut! Alle burde gjøre det. Også er det viktig å gå mange nok skritt hver dag, sier Odden. Både hun og Børufsen teller skritt på mobilen hver dag. Det er også en motivasjon til å komme seg ut på tur.

En annen motivasjon er blå og vokser opp av bakken. Det bugner av blåbær i lyngen. Posene der nistepakka lå, blir fylt opp av søte bær. Og flere tunger blir farget blå.

Bildet viser Wenche Garsjø som plukker blåbær i Østmarka.

– De er skikkelig gode, sier Wenche Garsjø.

På denne tiden er både blåbær og tyttebær modne. Det er også soppen. Og søndag 5. september er det soppens dag. Den markeres både i Norge, Sverige og Danmark.

Turens høydepunkt er på toppen av en bratt bakke. Med lette skritt kommer alle seg opp. Fra toppen nyter de utsikten ut over Lutvann. Noen foreviger minnet og tar bilde.

Enda en tur nærmer seg slutten for den spreke gjengen. Og de gleder seg allerede til neste. Og alle er invitert til å bli med. For naturen er for alle. Og dermed er det bare å komme seg ut.

God tur!

---

Friluftlivets uke

  • Fra 4. til 12. september blir friluftslivets uke arrangert av Norsk friluftsliv.
  • Da skal norsk natur og friluft feires.
  • Det vil være ekstra mange aktiviteter ute i friluft disse dagene.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå