Norge

Redd for å bli glemt

Siste norske fly forlot Afghanistan for seks dager siden. Nå ber afghanere om at vesten ikke må glemme dem.

Opprørs-gruppa Taliban har tatt kontroll over Afghanistan. De siste ukene har flere evakuert fra landet. Land fra vesten har hentet hjem sine borgere. Nå er afghanere redd for at de har blitt glemt.

Freshta er en av dem. Hun er en 33 år gammel kunstner. To dager før Taliban angrep flyplassen forsøkte hun å komme seg vekk. Hun prøvde å komme seg med et fransk fly. Men etter å ha ventet lenge måtte hun trekke seg tilbake. Desperasjonen ble større blant folket og skytingen ble verre. Hun hadde også med seg en fem måneder gammel baby, og en fem år gammel datter.

Nå gjemmer hun seg hjemme i Kabul. Slektninger kjøper mat til dem, og hun beveger minst mulig ut.

– Det er farlig for meg fordi jeg gjorde mye som kunstner, sier Freshta.

Hun tror ikke Taliban vil komme til å klare og styre landet.

– Vi kan ikke stole på Taliban, sier hun.

Freshta har tidligere ikke hatt et ønske om å forlate Afghanistan. Hun likte å holde på med utstillinger og prosjekter i landet hun vokste opp i. Men etter at Taliban har tatt styringen, bestemte hun seg for å prøve å komme seg bort. Hun har ikke lykkes enda.

John har heller ikke kommet seg ut av Afghanistan. Han var tolk for det rumenske forsvaret. Det er også de som har gitt ham kallenavnet John.

Romania hadde 1.800 styrker i landet. Flere av styrkene har fått god hjelp av afghanere. Men kun fem av de gode hjelperne har blitt evakuert. John er lei seg for å ha blitt etterlatt.

Hamid jobbet også som tolk. Men han var tolk for det svenske forsvaret. Nå frykter han for sitt liv.

– Jeg tør ikke gå ut. Folk virker forvirret, skuffet og urolige for framtiden, sier Hamid.

Taliban skal ha satt opp veisperringer for å kontrollere biler. Det blir sagt at de også leter etter folk som jobbet for de internasjonale styrkene. Det har gått over ti år siden Hamid arbeidet som tolk for svenske styrker. Men Taliban har god oversikt over hvem som har jobbet hvor.

– Taliban har gode kilder. Jeg vet ikke hvordan, men de vet hvem jeg er. Før jeg rømte til Kabul, var de hos min nabo i Mazar og spurte etter meg. Det var bare flaks at jeg ikke var hjemme, sier han.

Mahdi er en av de som har blitt evakuert. Han jobbet også som tolk for svenske styrker. Og kom til Sverige for tre år siden. Han ble lovet at familien hans også skulle følge etter. Men hans kone og barn er fortsatt i Kabul. Hun var en av dem som skulle få reise. Dessverre ble kaoset for stort, og ting gikk ikke som planlagt.

– Før hun forstod hvor bussene til flyplassen gikk, var de fulle. Det var 150 personer på en buss som hadde plass til 50. Og mange av dem hadde ikke papirer, sier Mahdi.

Nå bor hun og barna hos slektninger i Kabul. Og er frustrert og redd.

---

Kort om saken

  • Taliban har tatt kontroll over Afghanistan.
  • Det har skapt frykt blant folket. Og flere ønsker å komme seg ut av landet.
  • Afghanere håper ikke vesten har glemt dem.

---Siste utgave

På forsiden nå