Norge

Hvor ble det av munnbindet?

I Oslo er det fortsatt krav om munnbind på tog og trikk. Likevel er det mange som reiser uten.

– Husk at du fortsatt må bruke munnbind hvis du ikke kan holde minst én meters avstand.

Stemmen er høy og klar ut av høyttalerne. Den høres i hele trikken der den kjører gjennom Oslo sentrum. Likevel har under halvparten av passasjerene munnbind på seg.

I Oslo er det krav om munnbind i noen situasjoner. På buss, trikk, tog og T-bane må du ha det på. Det gjelder når du ikke klarer å stå eller sitte minst én meter unna andre personer. Slik er det også inne på stasjonen. I taxi må du ha det på uansett. Årsaken er at munnbind kan gjøre det vanskeligere for korona-viruset å spre seg.

– Jeg føler meg komfortabel uten munnbind, sier en passasjer til Klar Tale. Kvinnen ønsker ikke å si navnet sitt. Hun bruker ikke munnbind. Og hun er ikke redd for å bli smittet.

Den siste uka har det vært rekord-mye smitte. Både i Oslo og i hele landet. Likevel er samfunnet mer åpent enn noen gang under pandemien.

Mange har jobbet hjemme lenge. Nå er mange av dem tilbake på kontoret. Det merkes godt i kollektiv-trafikken i Oslo. Der er det vanskelig å holde avstand. Spesielt når folk er på vei til og fra jobb og skole.

– Vi ser at det er stadig færre som bruker munnbind. Selv om det er flere passasjerer nå. Det bekymrer oss. Det er viktig for både reisende og ansatte at folk følger reglene som gjelder for å hindre smitten.

Det sier Sofie Brun. Hun er pressevakt i Ruter. Selskapet har ansvaret for kollektiv-transporten i Oslo.

Folk strømmer inn og ut av togene på Oslo Sentralstasjon. «Husk munnbind på stasjonen». Ordene står på skilter og skjermer. Men også der er mindre enn halvparten av ansiktene dekket av masker.

Bildet viser folk som går ut og inn av toget

– Vi synes det er dårlig at så få bruker munnbind. Men vi kan ikke be passasjerene om å bruke det, sier en gruppe konduktører til Klar Tale.

Åge-Christoffer Lundeby bekrefter dette. Han er kommunikasjons-sjef i tog-selskapet Vy.

– Det stemmer at vi ikke har myndighet til å be noen om å bruke munnbind. Men vi oppfordrer folk til det. Det gjør vi både på høyttaler og på plakater, skriver han til Klar Tale i en e-post.

Vy har på sine nettsider råd til de som reiser med tog. Rådene følger helse-myndighetenes anbefalinger og regler.

– Det kan være årsaker til at reisende ikke kan eller skal bruke munnbind. Dette må bli respektert. Reisende må selv ha med munnbind, skriver Folkehelse-instituttet på sine nettsider.

Du har selv ansvar for å vite hvilke regler som gjelder der du er. Råd og regler kan du finne på kommunens nettsider.

I tillegg er det noen krav til munnbind i hele landet. Blant annet om du bruker offentlig transport for å komme deg til karantene.

Reglene om munnbind gjelder for alle over 12 år. Du skal helst ha minst én meters avstand til andre, også når du har på munnbind.

---

Krav om munnbind

  • Kommuner kan gi folk påbud om å bruke munnbind ved mye korona-smitte.
  • Årsaken er at munnbind gjør det vanskeligere for viruset å spre seg.
  • I Oslo må passasjerer på offentlig transport bruke munnbind i noen situasjoner.
  • Det gjelder når det ikke er mulig å holde minst én meters avstand til andre.
  • Det gjelder også for alle som reiser med offentlig transport til karantene.
  • Reglene gjelder for alle over 12 år.

---Siste utgave

På forsiden nå