Norge
Bildet er av helseminister Bent Høie og Line Vold i FHI. Foto: Lise Åserud / NTB

– Det viktigste vi voksne gjør nå, er å ta vaksinen

Line Vold i FHI sa kommunene har nok vaksiner til å komme i mål med alle over 18 år. Myndighetene roste folk for å ha møtt opp og blitt vaksinert.

I løpet av en vanlig vinter trenger mellom 1.000 barn og 2.000 barn hjelp på sykehus med RS-virus. Det samme gjelder 500 barn med influensa, sa Line Vold på en pressekonferanse onsdag. Hun er avdelings-direktør i Folkehelse-instituttet (FHI).

De har regnet seg fram til at rundt 500 barn kan få behov for hjelp med korona på sykehus i vinter.

Det er langt færre enn det helsedirektør Bjørn Guldvog sa tirsdag. Da sa han til kanalen NRK at flere tusen barn kunne få behov for mye hjelp fra spesial-helsetjenesten. Han hadde regnet etter tall fra Danmark, men han tror også nå at 500 barn er mer trolig.

Han sier at han forstår at foreldre ble urolige av det han sa i går. Han tar selv ansvar for at det framsto som det gjorde og at det ble. Han fikk da beskjed av helseminister Bent Høie at alle kan si noe feil nå og da.

Høie var også opptatt av at mange nå er ferdig vaksinert. 77 prosent av alle over 18 år er nå full-vaksinert mot korona. 56 prosent av de på 16 år og 17 år har fått minst en dose. Og mange kommuner har startet å vaksinere barn og unge mellom 12 år og 15 år.

Høie sa også at han forsto om folk misforsto og følte han sa to ulike ting. Derfor følte han at det var viktig å være enda mer tydelig.

Vi har sagt at vi ikke skal ha mye smitte før det meste av befolkningen er vaksinert. Og at når mange nok er vaksinert, så skal ikke mye smitte påvirke livene våre like mye lenger, sa han.

– Mer smitte krever ikke lenger nye og strenge tiltak. Nå er vi mer opptatt av hvor mange som blir vaksinert, og av hvor mange som må ha hjelp på sykehus, sa Høie.

Han sa også at han har blitt spurt om viruset er mer eller mindre farlig nå enn hva det har vært. Ja og nei, var svaret fra Høie. Det er farligere for uvaksinerte enn det var før, men også mindre farlig for samfunnet. Årsaken er at mange av de mest sårbare er vaksinert.

– Viruset blir mindre farlig når alle er ferdig vaksinert. Målet er at 90 prosent av voksne skal bli fullvaksinert. Da kan vi åpne samfunnet med ekstra beredskap. Men vi kommer fortsatt til å oppleve at folk blir syke og dør, sa Høie. Planen om å åpne samfunnet i slutten av september er uendret. Selv om Høie takket nei til å love det samme som sine svenske og danske kollegaer. Høie gjentok at det er viktigere med data enn datoer.

Line Vold minnet også om at det er mye jobb som gjenstår. Mange voksne møter fortsatt opp for å ta sin første dose, selv om kommunene har nok doser til å gjøre seg ferdig. Årsaken er at mange har ventet lenge, og at noen er vanskelige å nå.

– Det viktigste vi voksne gjør nå, er å ta vaksinen, sa Vold.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå