Norge

Tre partier har muligheten til å vinne

Sametings-valget avholdes samtidig som stortings-valget. Norske Samers Riksforbund, Arbeiderpartiet og Nordkalott-folket har mulighet til å vinne.

Samtidig som det er valgdag for Stortinget, er det også valg på Sametinget. Mandag 13. september blir det bestemt hvem som skal styre i Sametinget fremover. Ifølge en meningsmåling vil det bli en ny president.

Norske Samers Riksforbund (NSR) har vunnet de fleste valgene. Det er den populære veteranen Aili Keskitalo som har vært representant for partiet. Han har hatt tre perioder som Samtetings-president. Men han melder seg ikke på til å bli valgt på nytt. Nå er det Silje Karine Muotka som er president-kandidat for partiet.

Det første Sametinget ble valgt i 1989. Gjennom tiden har det vært konkurranse mellom NSR og Arbeiderpartiet (Ap).

– Nå er NSR mye større enn Ap. Samtidig som Nordkalott-folket også er større enn Ap. Det sier Lars Birger Persen til nyhetsbyrået NTB. Han er nyhetsredaktør for den avisa Sagat. En norsk-språkelig samisk avis.

Persen mener det er interne konflikter som gjør at Ap ikke er like populære.

– De har aldri klart å komme tilbake til gamle høyder. De mistet mange velgere når daværende samtings-president Egil Olli inngikk en avtale med utbyggerne av Nussir-gruva i Repparfjord, sier Persen. Repparfjord er en klimakonflikt. Der regjeringen har gruveselskapet Nussir lov til å kaste ut gruveavfall i fjorden.

Redaktøren stoler ikke helt på meningsmålingen. Han mener at den beregner feil.

Noen utfordringer med Sametinget er å skille partiene fra hverandre. Ap og NSR har ofte vært enige om like saker. Men slik at det vært for at de er nødt til å få en sterkere stemme mo de nasjonale myndighetene.

– Sametinget er på mange måter som et lokalvalg. Hvor du stemmer på personen du tror på. Det sier Mona Solbakk. Hun er redaktør for NRK Sápmi.

Dette kan raskt endre seg når Nordkalott-folket har blitt større. Partiet skiller seg kraftig ut fra de andre partiene på Sametinget.

– De vil ikke at samer selv skal bestemme. Men går inn for å likestille samer, norske og kvenske folk, sier Persen.

Nordkalott-folket ønsker også at norsk skal være morsmål for det samiske.

– Vi har ikke helt forstått hva dette innebærer. De snakket til følelsene og stiller spørsmål ved hva som er godt nok til å være samisk. De mener også ar reindrifta har for mange sære rettigheter.

– Det blir et mer spennende valg nå. Mange av de nye velgerne bor i byer som Tromsø, Trondheim og Oslo. Det kan være en fordel for Nordkalott-folket, sier Solbakk.

---

Kort om saken

  • En ny president skal bli valgt på Sametinget.
  • Det står mellom tre partier. Norske Samers Riksforbund, Nordkalott-folket og Arbeiderpartiet.

---



Siste utgave

På forsiden nå