Norge
Bildet er av et glass med Moderna-vaksine. Det ligger flere strøytespisser i emballasje ved siden av. Begge deler er på et hvitt bord. Heiko Junge / NTB

Bergen kan måtte kaste flere tusen doser Moderna-vaksine

Mange i Bergen er skeptiske til korona-vaksinen fra Moderna. Dermed kan flere tusen doser ende opp som søppel.

– Det er et stort problem, sier Kjell Haug. Han er assisterende smittevernoverlege.

De har merket problemet siden siste del av juli. Da fikk Bergen flere doser fra Moderna. Flere personer forlot vaksine-sentrene da de fikk tilbud om denne vaksinen. Folk har ikke blitt mindre skeptisk siden da. Det sier Haug til avisa Bergens Tidende.

– Vi prøver å argumentere saklig og nøkternt. Vi forklarer at Moderna er en minst like god vaksine som Pfizer. Men det er en del som har bestemt seg før de kommer, sier Haug.

Han tror folk er skeptisk fordi Moderna er en sterkere vaksine. Det gjør at folk får mer symptomer av den, enn om de hadde fått den fra Pfizer.

Dette har nå ført til at Bergen kommune får det travelt. De må nå sette om lag 10.000 Moderna-doser før slutten av desember, sier Haug. Årsaken er at de er tatt ut av fryseren, og ikke kan fryses på ny.

– Det er ganske mye. Derfor må vi være kreative med å finne løsninger. Vi snakker med Folkehelse-instituttet (FHI) om dette. Vi jobber alt vi kan for å slippe å kaste dem. Det er siste utvei, sier han.

Mer fra Norge

På forsiden nå