Norge
Ei rype på Sognefjellet. Foto: Torstein Bøe / NTB / NPK

Tusenvis av jegere starter jaktsesongen

Norske jeger har noe å glede seg til når jaktsesongen starter. Aldri har det vært registrert så mye rype i store deler av landet.

Fredag åpnes det opp for at jegere kan jakte på fugler og hare. Den mest populære fuglen å jakte på er rype. Både fjellrype og lirype. Forrige jaktsesong ble det skutt 176.500 ryper.

– Flere steder er det uvanlig mye rype og fugl. Dette bør jegerne være glad for. Det sier Jo Inge Breisjøberget. Han er fagsjef for jakt og fiske i Statskog. De er en organisasjon som passer på natur, fjell og dyr.

For to år siden måtte flere områder for jakt bli stengt. Årsaken var at rype hadde blitt ført inn på rødlista. Lista er en oversikt over dyr som kan ende opp som en truet dyreart.

– Det har over tid blitt mindre ryper. Og mindre blir også skutt. Dette har ført rype inn på rødlista. Nedgangen har nå flatet ut, noe som kan føre til at rype blir fjernet fra lista. Det skriver Statskog.

Norges tre største fylker hvor det jaktes rype er Trøndelag, Innlandet, Troms og Finnmark. Enkelte området stenges fortsatt i ytre Troms. Det er for lite rype der til at det kan jaktes. Slik er det også på Senja.

– Vårt nye datasystem skal gjøre det enkelt for alle å vite hvorfor vi både åpner og stenger for jakt. Dette håper vi kan gjøre jakt bærekraftig fremover, sier Breisjøberget.

Statskog styrer antallet dager det blir jaktet på i de ulike områdene. De ønsker å sikre at det ikke blir for mange jegere på en plass.

– Hver jeger kan jakte på fire ryper og to skogsfugler per dag. En svært liten grad av de som jakter får til dette. Men grensen er en ekstra sikkerhet for at jakttrykket ikke blir for høyt, sier Breisjøberget.

---

Kort om saken

  • Fredag 10. september startet jaktsesongen.
  • For to år siden måtte Statskog stenge flere områder. Nå er de fleste åpne for rypejakt.
  • Hver jeger har kun lov til å skyte fire ryper og to skogsfugler per dag.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå