Valg2021

Mer mangfold på Stortinget enn noensinne

Aldri før har så mange flerkulturelle politikere fått plass på Stortinget.

Stortingsvalget er ferdig. Snart skal 169 nye mandater inn på Stortinget. Og aldri før har representantene vært mer mangfoldige.

11 flerkulturelle politikere skal nå være med å bestemme lovene i Norge. Det er mer enn dobbelt så mange som ble valgt inn ved forrige stortingsvalg. Da var det bare fem flerkulturelle som ble valgt inn.

De 11 kommer fra seks ulike partier. Seher Aydar kommer fra partiet Rødt. Marian Hussein kommer fra Sosialistisk Venstreparti. Lan Marie Berg er fra Miljøpartiet De Grønne. Fra Venstre kommer Abid Raja. Mudassar Kapur og Mahmoud Farahmand er med i partiet Høyre. Himanshu Gulati representerer Fremskrittspartiet.

Fra Arbeiderpartiet har Hadia Tajik, Masud Gharahkhani, Mani Hussaini og Kamzy Gunaratnam fått plass på Stortinget.

– Det føles kjempedeilig å ha fått en plass på Stortinget. Jeg er glad for at vi får en ny kurs for Norge. Og jeg gleder meg til å se Jonas Gahr Støre som statsminister, sier Kamzy Gunaratnam til Klar Tale.

De siste årene har hun vært varaordfører i Oslo. Men i oktober bytter hun jobb. Da blir hun representant på Stortinget. Det gleder hun seg til.

– Dette blir kjempespennende! Jeg gleder meg til å drive fram sosialdemokratisk politikk. Drømmen er å bidra til gjenoppbyggingen etter korona. Og å styrke fellesskapet, sier hun.

Innvandrer-befolkningen i Norge utgjør omtrent 18,5 prosent av alle folk i Norge. Den har økt de siste årene. Samtidig øker også mangfoldet på Stortinget.

Andre land i Vest-Europa med innvandrere har samme utvikling. Det er mer mangfold blant de folkevalgte. Og blant folk som er ledere. I Danmark er ministeren for innvandring født i Etiopia. I Norge er kulturministeren sønn av pakistanske innvandrere.


Siste utgave

På forsiden nå