Valg2021

– Vi skal forandre Norge og verden

Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet blir Norges neste statsminister.– Vi skal forandre Norge og verden, sa han i sin seierstale.

Rett før midtnatt talte Jonas Gahr Støre i Folkets Hus. Lederen av Arbeiderpartiet (Ap) blir Norges nye statsminister. Ap fikk mest støtte fra velgerne. Ap ligger an til å få over 26 prosent av stemmene i stortingsvalget 2021. Partiet får også flest plasser på stortinget. Sammen med Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har de 89 mandater.

– Vi har ventet, vi har håpet. Vi kan endelig si: Vi klarte det! sa Støre.

Han lover et skifte i Norge fra høyrepolitikk til en Ap-politkk.

– Den bygger på fellesskap og rettferdighet, så det igjen blir vanlige folks tur, sier Støre.

Han sa også at det ser ut til at de får flertall med SV og Sp. Det er disse partiene Støre har sett for seg å danne regjering med. Men han åpner også for å snakke med de andre partilederne på rødgrønn side om et samarbeid.

Støre lover en ny regjering og en ny kurs for Norge.

– Så hva slags regjering vil få? Vi får mer rettferdig politikk,med mindre forskjeller. Arbeid alle er jobb nummer 1. Arbeid og utdanning der folk bor. Vi vil kutte utslipp og skaper jobber. Vi skal være en regjering som på alle områder tar vanlige folks parti, sa han. Han lovet også å ta ungdommens krav om klimakutt på alvor.

Støre takket også avtroppende statsminister Erna Solberg.

– Hun har vært en god og stødig statsminister for Norge. Hun har ledet landet gjennom kriser og markert Norge internasjonalt, sa han. Han skrøt også av hennes kun nskap og hennes harde arbveid i åtte år.

Støre innrømte også at det er store oppgaver som venter.

– Våre velgere har igjen gjort Ap til største parti i Norge. De har gitt oss rollen som ledende i norsk politkkk de neste årene. Jobben som vi har nå, er enda større enn før. Den vil kreve enda mer. Vi skal forande Norge og verden. Sak for sak. Dag for dag. De store oppgavene løser vi sammen, sa Støre.

Så ruslet han sammen med journalister, andre politikere og sikkerhetsfolk til Stortinget.




Siste utgave

På forsiden nå