Norge
Høyspentledning i Lillomarka i Nittedal. Foto: Paul Kleiven / NTB

Nå er strømmen enda dyrere

Strømprisen i Sør-Norge stiger stadig. Strømmen har aldri vært dyrere før i år enn den var torsdag.

Norge — Torsdag var strømmen veldig dyr. Torsdag koster strøm i Sør-Norge på 1,23 kroner kilowattimen i gjennomsnitt. Det gjelder utenom ekstra kostnader som nettleie og avgifter, ifølge strømbørsen Nord Pool.

Tor Reier Lilleholt er kraftanalytiker i selskapet Volue Insight. Han er ikke overrasket over den dyre strømmen.

Ifølge ham er årsaken til de høye prisene i Norge at vi har hatt mye tørt vær. På samme tid er strømmen dyr i Europa. Der koster det mer enn før å lage strøm fra kullkraftverk og gasskraftverk. Det sier Lilleholt til avisa E24.

Fortsatt er det tidlig høst og ganske mildt ute. Oppvarming av hus har knapt vært nødvendig i Sør-Norge til nå. Om to uker skal Norge i tillegg selge strøm til flere land. Da kommer det en egen strømkabel mellom Norge og Storbritannia.

Lilleholt frykter at det blir mangel på strøm til våren. Da kan vi måtte spare på strømmen. Prisene vil også bli enda dyrere. Det avhenger blant annet av hvor mye vann det finnes i vannmagasiner rundt i Norge. Når det har regnet lite og vært varmt, kan det være lite vann der. Da blir det mindre vann å bruke til å lage vannkraft og strøm.

– Det kan bli rasjonering av strøm til våren, sier Lilleholt.

Marius Holm Rennesund er kraftanalytiker i Thema Consulting. Han tror ikke at vi må spare på strømmen. Men han er enig i at vi kan vente enda dyrere strøm for å kjøpe kraft fra utlandet.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå