Norge

Slik kan du unngå brann når du lader

Noen ganger kan elektriske ladere bli varme og ta fyr. Norsk brannvern-forening har laget en liste med ladevettregler for å unngå brann.

De siste årene har det blitt solgt flere elektriske artikler. Alt fra mobiltelefoner til el-sparkesykler. Nå ønsker brannvesenet å hjelpe folk til og unngå at det blir brann i disse. Både batteri og ladere kan begynne å brenne. Årsaken er ofte at ladere blir varme eller er skadd. Det kan ende opp med at de tar fyr eller sprenges.

– Vi registrerer 10 til 15 slike branner hvert år. Vi og forsikrings-selskapene ser at det er flere at det er flere branner i batteri og ladere. Samtidig vet vi at konsekvensene av brann i et batteri kan være stor. Det sier Rolf Søtorp til Klar Tale. Han er administrerende direktør for Norsk brannvern-forening.

Profilbilde av administerende direktør for Norsk brannvernforening

Det kan være mange ulike årsaker til at slike branner starter. Likevel er det ofte feil på utstyr eller en skade som forårsaker brann.

– Det vi har sett er at ladere eller batteri som har blitt skadd, kan føre til brann. Det har også vært noen branner hvor brannen har vært så intens at vi ikke finner igjen batteriet, sier Søtorp.

– Flere fortsetter å bruke utstyr etter at det har blitt skadd. Men hvis utstyret allerede har fått en skade, er dette et godt tegn på at du må kjøpe nytt, sier han.

Søtorp er fornøyd med at ladere og batteri har blitt bedre den siste tiden.

– Det har vært en positiv utvikling blant ladere og batteri, spesielt mobilladere. Tidligere ble disse veldig varme, men nå har det blitt bedre. Heldigvis blir flere ting i samfunnet drevet av batteri. Det fører til at leverandørene blir flinkere, og kvaliteten bedre, sier han.

Tips og triks for å unngå brann.

  • Bruk originalt utstyr.
  • Kast ladere som har fått en skade, og kjøp ny.
  • Lad alltid på et sted hvor du har raskt tilgang til et brannsluknings-apparat. Det må også være røykvarsler i rommet.
  • Vær våken når du lader.
  • Vær til stede der du lader.

– Vi kan ikke gjøre annet enn å følge de gode tiltakene som er knyttet til enkelte hendelser. Følger du ladevett-reglene minsker du sjansen for at det starter en brann. Da er det også lite sannsynlig at du blir utsatt for livstruende skader. Det er vi veldig trygge på, sier Søtorp.

– Det er svært viktig å være våken og til stede, sier han.

De nye ladevettreglene finnes på bokmål, nynorsk og samisk. I tillegg er de oversatt til 18 andre språk. Blant annet polsk, dari, urdu, somalisk og tyrkisk.

---

Ladevettreglene

  1. Lad i rom med røykvarsler.
  2. Lad når du er våken og til stede.
  3. Les og følg produsentens bruksanvisning.
  4. Bruk helst original lader.
  5. Lad på et underlag som ikke lett kan brenne.
  6. Ikke lad i senga.
  7. Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann.
  8. Bytt ut skadd utstyr.
  9. Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt.
  10. Ring brannvesenet på 110 hvis det blir røyk og flammer.

---



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå