Norge
Bildet er av helseminister Bent Høie. Foto: Ali Zare / NTB

– Vi nærmer oss en normal hverdag

Helseministeren sier samfunnet snart åpner enda mer. Men at vi fortsatt må vaske hendene grundig.

– Vi har levd lenge med en pandemi. Kanskje så lenge at vi må minne oss selv på hva som er en normal hverdag. Og en normal hverdag er ikke fri for smitte eller sykdom.

Det sa helseministeren på en pressekonferanse fredag. Han heter Bent Høie.

Denne uka er det nøyaktig halvannet år siden vi stengte samfunnet for første gang under pandemien. Nå nærmer vi oss en mer normal hverdag.

Det er mindre korona-smitte i samfunnet. Hver dag blir flere vaksinert. Færre korona-smittede personer får hjelp på sykehus. Men regjeringen vil ikke gi oss en dato for når Norge åpner helt igjen.

Samtidig varsler Høie om et mer åpent samfunn.

– Når vi om ikke lenge er tilbake til en mer normal hverdag, forsvinner de fleste nasjonale regler, sier Høie.

Kravet om én meter avstand forsvinner. Det samme gjør regler for antall folk på arrangementer og sammenkomster. Krav om innslipp-stopp og servering ved bordet på uteserveringer forsvinner også.

– Men det er fortsatt krav om at de som er smittet, må isolere seg.

Fra 27. september må færre i karantene. Kommunene skal også slippe å gjøre like mye sporing av smitte som nå. Men de må kunne dele ut hurtigtester til minst ti prosent av innbyggerne hver uke.

Reglene som hindrer utlendinger å komme til Norge forsvinner også. Bortsett fra de som kommer fra land med mye smitte. De må fortsatt teste seg når de kommer hit. Og karantene kan være nødvendig.

Helseministeren oppfordrer oss alle til å fortsette med noe av det vi har lært i pandemien.

– Vi har blitt vant til å vaske hendene godt og grundig. Og vi har blitt vant til å være hjemme når vi er syke. Fortsett med dette, vær så snill! Da hindrer vi spredning av smitte av alle sykdommer, sier han.

Nå nærmer vi oss sesongen for influensa. Helsemyndighetene er bekymret.

– Influensa er også farlig. I en normal influensa-sesong blir normalt ti prosent av befolkningen smittet. Flere enn 1000 personer pleier å måtte få hjelp på sykehus. Og omtrent 900 dør hvert år i Norge, sier Høie.

Fagfolk tror dette blir en tøffere influensa-sesong. Årsaken er at samfunnet er mer åpent enn i fjor. Folk er mer sammen igjen. Og folk er tilbake på jobb og skole.

Derfor anbefaler myndighetene at mange ta vaksinen mot influensa i år. Spesielt barn og de som kan bli alvorlig syke av influensa. Myndighetene vil sørge for at vaksinen skal være billig og tilgjengelig for dem.

Influensa-vaksinen kommer i uke 40.

---

Fakta om saken:

  • Samfunnet åpner mer når det stadig blir mindre korona-smitte i Norge.
  • Samtidig vil det være noen regler som fortsatt gjelder.
  • Snart er det sesong for influensa. Det bør mange vaksineres mot.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå