Norge
Bildet er Kjell Ingolf Ropstad. Han står i dress og ser ned på papirer som ligger på en talerstol. Han står foran en blå vegg. Foto: Annika Byrde / NTB

Ferdig som statsråd og leder for KrF

Kjell Ingolf Ropstad slutter både som leder av KrF og barne- og familieminister. Han sier det var han selv som ba om å få slutte.

Norge — Kjell Ingolf Ropstad innrømmet fredag at han hadde lurt seg unna å betale skatt. Lørdag sa han at han vil slutte som leder for Kristelig Folkeparti (KrF). Han slutter også som barne- og familieminister.

– Jeg tok kontakt med statsminister Erna Solberg fredag kveld. Da ba jeg om å få slutte som statsråd. Det sa hun at hun hadde forståelse for, sa Ropstad lørdag. Han sier at det ikke var Solberg som ba ham å slutte. Det skal ha vært hans eget valg.

Så sent som fredag sa Ropstad at han ville fortsette som både statsråd og leder for KrF. Men på få timer endret han syn på saken.

Ropstad sa at han hadde brukt tid til å tenke. Både for å finne ut hva som vil være det beste for partiet, for familien og for ham selv.

– Jeg er fortsatt motivert for KrF. Men det rette for partiet nå og for meg, det er at en annen som tar over som leder for partiet, sa Ropstad.

Han ga beskjed til resten av partiledelsen fredag kveld.

– Jeg vil slutte som leder så snart partiet er klar til å velge nye leder, sa han.

Solberg sa på sin pressekonferanse at hun synes det har blitt en lei sak. Hun roste Ropstad for jobben han har gjort som statsråd, og for godt samarbeid i flere år.

– Jeg har forståelse for hans vurdering, sier Solberg. Hun sier at hun har respekt for valget.

– Jeg tror han så at dette ville være for vanskelig. Det ville vært vanskelig for ham å være både i regjering og partileder når han skal rydde opp i saken, sa Solberg.

Ropstad er ferdig som statsråd mandag, sa Solberg. Det skal skje i et ekstra statsråd. Der vil Olaug Bollestad fra KrF bli ny barne- og familieminister. Hun skal også være landbruksminister.

Bollestad er også 1. nestleder i KrF. Hun sier at hun er klar for å ta over som leder fram til partiet kan ha et nytt landsmøte.

– Jeg klar til å lede partiet fram til ny leder er valgt, hvis det skulle bli nødvendig, sa hun til avisa VG.

Bollestad sier at hun forstår at Ropstad valgte å trekke seg.

– Kjell Ingolf har vært under et ekstremt press. Jeg har stor forståelse for det valget som Kjell Ingolf nå har tatt, sa hun.

Ropstad betalte skatt av sin statsråd-bolig i 2019. Den fikk han fordi han var pendler. I 2020 meldte han til Statsministeren kontor (SMK) at han dekket utgifter hos foreldrene. Det er der han har hatt registrert sin adresse. Som følge av dette slapp han å betale skatt.

Dette sparte han 175.000 kroner på, ifølge avisa Aftenposten. Men han innrømmet ikke å ha betalt noen slike kostnader.

Ropstad sier at han hadde fått beskjed fra SMK om at faste utgifter var uten betydning for om han måtte skatte av boligen.

– Jeg gjorde noen dårlige vurderinger. Jeg gjorde og en feil som jeg beklager. Jeg ga opplysninger som var rett da jeg meldte fra, sa Ropstad. Han minnet om at han tok kontakt med skatteetaten da det ble klart at de og SMK tolket reglene på ulike måter. Han ble også spurt om hva slags rolle SMK har hatt i saken.

– Dette er mitt ansvar, svarte Ropstad.

Det er uklart om Ropstad har brutt loven i Norge. Men Økokrim har tatt kontakt med Skatteetaten. De vil undersøke saken.

Ropstad har sagt at han vil betale det han skylder i skatt. Han har også kontakt med Skatteetaten om dette.Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå