Norge

Tror på bedring med ny regjering

Organisasjonen Salam er misfornøyd med den blå regjeringens arbeid for LHBT-personer. De tror Arbeiderpartiet vil gjøre en mye bedre jobb.

– Det viktigste er at Stortinget og regjeringen tar våre problemer seriøst. Det handler om transpersoners rettigheter, asylsøkere og så mye mer. For at LHBT-politikken faktisk skal bety noe, må den med i alle deler av politikken, sier Begard Reza.

Reza er generalsekretær i organisasjonen Salam. Sammen med mange unge mennesker feiret Reza etter stortingsvalget natt til tirsdag. Høy musikk, regnbueflagg og dansende mennesker fylte Youngstorget i Oslo.

– Vi er kjempeglade for å bytte ut den blå regjeringen. Og nå er Rødt kommet inn med flere mandater på Stortinget. Det er helt fantastisk!

Organisasjonen Salam jobber for at LHBT-personer med muslimsk bakgrunn skal være inkludert og trygge i Norge. LHBT-personer er lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Det er også personer som ikke føler seg som jente eller gutt.

Salam har en feministisk og skeiv moské. De besøker også skoler. Der snakker de med ungdommer om blant annet homofobi, islamofobi og sexisme.

Generalsekretæren er tydelig på at regjeringen de åtte siste årene ikke har gjort nok for LHBT-personer. Nå er en ny regjering valgt. Det gir håp.

Mabell Holand feiret også etter stortingsvalget. Holand vil ikke omtales som «han» eller «hun». Holand vil omtales som «de».

De er aktivist og skribent. De leder også et prosjekt som handler om svart representasjon og rasisme i et norsk perspektiv.

– Nå føler jeg håp og glede. Politikerne har undergravet viktigheten og betydningen av alle de som er innvandrere og asylsøkere i Norge. De åtte siste årene har vi kjent på at regjeringens politikk ikke omfatter alle menneskene i samfunnet vårt, sier de.

I diskrimineringsloven står det at kjønn er mer enn bare mann og kvinne: “Noen opplever at de har et annet kjønn enn det de er født med; de har en annen kjønnsidentitet. Andre føler at de er verken mann eller kvinne.”

25. februar foreslo Sosialistisk Venstreparti (SV) å innføre et tredje kjønn. Forslaget ble nedstemt i Stortinget. Bare SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne stemte for forslaget.

Nå kan forslaget få flere stemmer. Etter stortingsvalget har de tre partiene fått inn flere mandater på Stortinget.

Og Arbeiderpartiet (Ap) kan ha endret mening i saken. I partiprogrammet står det at Ap vil utrede innføring av et tredje kjønn.

– Vi er opptatt av at det skal gjennomføres. Da må vi starte et arbeid for at det skjer på en god og trygg måte. Jeg kan ikke sette noen dato på det, men vi er opptatt av det.

Det sa Jonas Gahr Støre i en debatt tidligere i september. Han er leder for Ap og snart statsminister i Norge.

Ap vil også gjøre det forbudt å forsøke å omvende homofile til å bli heterofile. Stortinget stemte over dette forslaget i 2019. Det ble ble nedstemt av høyresiden.

I tillegg til dette, vil Ap også styrke undervisningen og kompetansen om seksualitet, mangfold av kjønn og seksualitet i både skole, barnehage og arbeidslivet. De vil også støtte samisk arbeid for LHBT-personer.

Siste utgave

På forsiden nå