Norge
Bildet er av Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han går over en scene, vekk fra en talerstol. I bakgrunnen  er en skjerm med røde roser og slagordet til Ap, om at «Nå er det vanlige folks tur». Støre har på svart bukse og hvit skjorte. Foto: Berit Roald / NTB

Støre håper på effektive møter

Jonas Gahr Støre tror møtene som starter torsdag kan bli ferdig fort. I så fall kan det snart være klart for forhandlinger om en ny regjering.

Så langt har ikke Jonas Gahr Støre satt noen siste frist for når møtene skal være ferdig. De er mellom Arbeiderpartiet (Ap), Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV). Støre er leder for Ap, og kan bli ny statsminister.

Støre tror det vil gå raskt å bli enige i det de kaller sonderinger. Det handler om at de skal finne ut hva de er enige om, og hva de kan samarbeide om. Torsdag skal de være samlet på Hurdalsjøen Hotell i Viken.

– Jeg har snakket godt med begge parter de siste dagene. Jeg forventer ikke at sonderingene skal ta veldig lang tid. Men jeg vil ikke gi oss noe press ved å sette en tidsfrist, sier Støre til nyhetsbyrået NTB.

NTB skriver at det kan bli møter både torsdag og fredag. Lørdag er de enten ferdige, eller tar pause. Da er SV opptatt med et møte i sitt landsstyre. Det er også avslutnings-middag for politikere som er ferdig i regjering og på Stortinget den kvelden.

Det er uvisst hva som skjer etter lørdag. Men Støre har planer om å bli værende på Hurdalsjøen Hotell hvis sonderingene går bra. For da er de neste møtene forhandlinger om hva regjeringen skal jobbe med. Støre sier at folk skal få vite om det før de starter.

Målet til Støre er å ha en ny regjering klar før 12. oktober. Da blir statsbudsjettet presentert. Etter det vil også Erna Solberg søke om å slutte som statsminister, hvis Støre er klar til å ta over. Det er bare tre uker igjen.

Støre sier til NTB at møtene som nå pågår, er viktige.

– Det er et stort ansvar vi gjør oss klare for å ta. Da skal vi gjøre det på en skikkelig måte. Vi skal ha respekt for at det kan være noen forskjeller. Det kan også være noen følsomheter for partiene som ikke egner seg til å bli halt og dratt i før vi begynner, sier Støre.

Han sier en del av jobben hans i møtene er å minne de andre på hvor mye partiene har til felles.

Støre mener det er forskjell på sonderingene nå, og de som var i 2013. Den gang hadde Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre møter i to uker. Da ble det laget en stor avtale om samarbeid i sonderingene. Den var for alle de fire partiene. Så startet Høyre og Fremskrittspartiet med regjerings-forhandlinger. Slik blir det ikke nå.

– Jeg ser ikke for meg den type samarbeidsavtale, nei, sier Støre.

– Er det avklart med de andre partiene også?

– Ja, jeg har inntrykk av at det også er deres holdning, sier Støre.

De siste dagene har lederne i de tre partiene jobbet hardt for å kunne møtes uten at mediene får vite noe.

Det sa Trygve Slagsvold Vedum på et pressetreff mandag. Han er leder for Sp. Vedum kunne avsløre at han hadde hatt flere møter med Støre etter valget, uten at mediene visste om det.

Støre sier det er riktig. De to har hatt møter på kontoret til hverandre på Stortinget. Støre har også besøkt Vedum på kontoret til Sp. De har også snakket sammen på telefon.

Ifølge Støre har det fungert på samme måte med Audun Lysbakken. Han er leder i SV.

Det skal bare ha vært en samtale med alle tre, ifølge NTB. Det var mandag. Da ringte Vedum til Lysbakken for å gi beskjed om at Sp hadde sagt ja til å ha sonderinger med SV også. Støre var til stede da Vedum ringte.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå