Norge
Husholdningene bør forberede seg på en boliglånsrente på 3,2 prosent, ifølge sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Lise Åserud / NTB

Nå må du betale mer på boliglånet ditt

Norges Bank setter opp styringsrenta. Det betyr at du må betale mer på lånet ditt.

– Økonomien nærmer seg normalen. Det betyr at vi også kan sette styringsrenta tilbake til normalen. Det sier Øystein Olsen. Han er sentralbanksjef for Norges Bank.

Styringsrenta er den som styrer norsk økonomi. Den skal holde prisvekst og utvikling stabil. Det er Norges Bank som bestemmer hvor styringsrenta skal ligge.

Renta har ligget på 0 prosent siden 7. mai 2020. Årsaken til at renta ble satt ned var den økonomiske situasjonen, som følge av korona-pandemien. Renta har aldri vært så lav. Det er første gang i historien at den var på 0 prosent.

I løpet av året skal renta opp 1 prosent. Olsen satser på at renta vil ligge på 1,7 prosent frem mot 2025. Det betyr at renta på boliglån vil øke fra 1,8 prosent til 3,2 prosent om tre år.

– Slik vi vurderer risikoen, vil renta mest sannsynligvis øke videre i desember, sier Olsen.

Forbrukerne har lite å bekymre seg over at renta øker. Har du et lån på to millioner kroner, vil du betale omtrent 300 kroner mer i måneden. Nesten 4.000 kroner i året. Det mener organisasjonen Huseierne.

– Avgjørelsen gjelder både de som allerede har lån og nye kunder i banken. Det sier Leif Magne Andersen. Han er administrerende direktør i KLP Banken.

Når samfunnet har åpnet opp mer, har også norsk økonomi blitt bedre. Samtidig er aktiviteten nå høyere enn før korona-pandemien. Norges Bank tror at dette vil fortsette utover høsten.

Norges Bank sier også at renta kan endre seg. De følger med på korona-situasjonen, og hvis nye virus-varianter kommer kan dette bremse oppgangen.

---

Kort om saken

  • Norges Bank øker renta fra 0 til 0,25 prosent.
  • Det betyr at du må betale mer på lånet ditt.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå