Norge

Feirer med å kjøpe øl i baren

Endelig åpner Norge igjen. Ruth Klungsøyr feirer med familien og en øl på bar i Oslo.

Ruth Klungsøyr er 70 år gammel. Hun sitter på bar i oslo sammen med mannen sin, Geir Gogstad. Søsteren og svogeren er også der. De drikker hver sin pils. Den har de fått kjøpe ved bardisken.

Hun er lettet over at samfunnet endelig skal åpne. Med få muligheter for å reise og å være sosial, har hun kjedet seg det siste året.

– Det har vært en veldig kjedelig periode. Ingenting har skjedd. Jeg fikk korona allerede i mars i fjor, så jeg ble ferdig med det allerede da, sier hun.

Hun har ventet på denne dagen. Nå feirer de at den endelig er her. Søsteren og svogeren er på besøk fra Bergen. Dem har hun ikke møtt siden samfunnet stengte. Nå er de glade for at ting blir normale igjen.

– Du blir jo veldig lat når alle bare sitter hjemme. Samtidig blir du sliten av alle reglene. Når jeg har vært på besøk på sykehjem, har jeg måttet holde to meters avstand fra mannen min. Men vi deler jo seng, sier Klungsøyr og ler.

Det har gått 561 dager siden samfunnet stengte. Klungsøyr tror det vil ta tid før folk venner seg til normalen. Selv har hun vært flyvertinne i 32 år. Og hun er godt vant med sykdommer og virus.

– Jeg er ikke redd i det hele tatt! Det har jeg aldri vært. Jeg er vant til litt av hvert, sier hun.

Når hun får spørsmål om hva hun gleder seg til, nøler hun ikke med å svare.

– Vi skal reise. Ut av landet, sier hun og smiler.

Hun og mannen har et hus i Tyrkia. Nå gleder de seg til første sydenferie på lenge. Ellers gleder de seg til å kunne invitere folk på besøk, og leve slik de pleide før. Klungsøyr er også glad for at hun endelig kan bestille i baren, istedenfor på telefon.

– Jeg liker å snakke med kelnere når jeg bestiller noe. Å bestille på mobilen blir så upersonlig, sier hun.

Klungsøyr sier hun kjenner flere som har hatt det tøft under pandemien. Hun har venninner som ikke har smarttelefoner eller er vant med nettlesere. For dem har det vært ekstra vanskelig å gjøre enkelte ting under pandemien. Det kan være enkle ting, som å bestille bussbillett.

– Det er faktisk flere hundre tusen slike mennesker i Norge. Mange har nok følt seg veldig utestengt. I tillegg er det ikke så lett å spørre om hjelp når folk ikke kan stå for nære, sier hun.

Klungsøyr sier de har klart seg bra under pandemien. Hun har tenkt mye på hvordan studentene har hatt det.

– Tenk å sitte inne på et lite rom og ha undervisningen digitalt. Det tror jeg har vært tøft for mange.

De fire har mye å snakke om etter lang tid borte fra hverandre. I morgen skal de feire bursdag.

– Jeg er glad for at det endelig er over. Det var på tide, sier Klungsøyr.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå