Norge
TURIMSE

Klar for åpning

Christiane Blix-Nilsen er teamleder på Oslo Visitor Centre. Hun har gledet seg til turistene er tilbake i byen.

Christiane Blix-Nilsen er teamleder på Oslo Visitor Centre. De jobber med spre informasjon om hva som skjer i Oslo til de som trenger det.

Når pandemien kom, fikk turistbransjen store utfordringer. Da turistene ikke lenger kunne reise inn til Norge, måtte Oslo Visitor Centre stenge ned i flere måneder.

– Det har vært veldig tøft. Med færre besøkende i byen måtte vi endre veldig mye. Arrangementer stengte og veldig lite skjedde. Da er det jo ikke noe poeng i ha turistinformasjonen åpen, sier hun.

Flere på arbeidsplassen hennes måtte permitteres. Til tider har hun vært bekymret for hvordan de skulle klare seg. Hun sier folk har taklet situasjonen forskjellig, men at mange har vært usikre på hvordan det skulle gå.

– Jeg tror det har vært veldig tøft for mange. Vi er glade for at bedriften har klart seg. Vi er stolte over jobben vi har klart å gjøre. Nå er vi er tilbake for fult, og det heldigvis også mange av våre partnere, sier hun.

Blix-Nilsen sier pandemien har gjort at de har måttet tenke nytt. I sommer syklet de blant annet rundt i byen for spre turistinformasjon. Slik kunne de hjelpe folk, og samtidig ta hensyn til smitte.

De siste månedene har hun allerede merket at det er mange flere turister.

– Vi møter allerede mange fullvaksinerte turister. De kommer fra Tyskland, Frankrike, Italia, og mange andre steder. Det er vi veldig glade for.

På avdelingen snakker de 14 forskjellige språk. Det har de ikke hatt mye bruk for de siste månedene.

– Under pandemien har vi har måttet konsentrere oss om nordmenn. Det har vært spennende å ha en slik, ny utfordring. Det er jo noen som er litt kritiske til Oslo. Vi har prøvd å vise dem at dette er en by som passer for alle, med mange spennende ting som skjer, sier hun.

Hun er klar for gjenåpning. Blix-Nilsen sier de har forberedt seg lenge på at Norge endelig skal åpne seg.

– Vi er klare. Alle ansatte er tilbake på jobb. Dette er noe vi har lengtet etter lenge, sier hun.

Selv gleder hun seg til å kunne dra tilbake til Tyskland og møte familien sin igjen uten å bekymre seg.

Klar Tale har også snakket med Sjur Marqvardsen. Han er booking-ansvarlig på Salt i Oslo. De har barer og restauranter, og tilbyr også mange forskjellige arrangementer gjennom året.

Marqvardsen har vært spent på hvordan gjenåpningen kommer til å bli.

– Jeg husker jo nesten ikke hvordan det var før pandemien nå. Vi har måttet endre og funnet på nye løsninger hele tiden. Nå kan vi ha 800 personer på ute konsert. Under pandemien var det maks 200. Jeg husker ikke lenger hvordan 800 personer ser ut engang, sier han.

Salt har måttet tilpasse seg mye under pandemien. De har arrangert over 600 kultur-arrangementer bare i sommer. Det har vært små arrangementer med færre personer i mindre lokaler.

– Vi har vært heldige som har et stort uteområde. Uten det hadde det blitt vanskelig. Vi har klart å skape noe fint, selv om det har vært utfordrende, sier han.

Marqvardsen sier de har lært mye av pandemien.

– Vi har jo måttet tenke mye nytt. Nå kommer vi for eksempel til å beholde flere sitteplasser fremover. Det merker at folk synes det er hyggeligere når de kan sitte og følge med, sier han.

Marqvardsen


Marqvardsen har vært travel før gjenåpningen. Det er mye som skulle ordnes når smitteverns-reglene plutselig ble borte. Likevel har han gledet seg.

– Det blir jo helt fantastisk å se et rom fult av mennesker igjen. Det har skjedd masse i det siste, så nå skal vi fortsette med det gode arbeidet. Jeg tror folk kommer til å bli utrolig glade for å kunne stå samlet igjen. De må bare tørre å komme seg ut, og gi hverandre en klem igjen, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå