Norge
Det er registrert 62 nye koronasmitta i Bergen det siste døgnet. Over halvparten har ukjend smitteveg. Foto: Marit Hommedal / NTB / NPK

Nye regler for karantene og testing

Fra mandag 27. september er det nye regler for testing, isolasjon, smittesporing og karantene.

– Når vi nærmer oss en normal hverdag, forsvinner de fleste nasjonale reglene. Kravet på én meter blir fjernet. Det samme blir restriksjonene på arrangement. Du kan komme inn på et utested til vanlig tid. Du slipper krav om bordplassering på serverings-steder. Det sa Bent Høie under en pressekonferanse den 17. september. Høie er helseminister.

Korona-situasjonen har blitt roligere. Det betyr at samfunnet kan gå tilbake til normalen. Fra mandag 27. september vil regjeringen nedjustere Tisk-strategien. Tisk står for testing, isolasjon, smitte-sporing og karantene.

– Flere er fullvaksinert, og smitten ser ut til å bli mindre. Det vil likevel være behov for noe testing, isolering, smittesporing og karantene en stund til, sa Høie på pressekonferansen.

Sist fredag skal Høie ha sendt brev til kommunene rundt om i landet. Brevet handlet om at kommunene må være klare for å åpne raskt, dersom regjeringen bestemmer det.

Fra lørdag forsvant de aller fleste korona-reglene i hele Norge.

Det å nedjustere Tisk-strategien vil si at færre må gå i karantene, og at kommunene ikke trenger å bruke like mye tid på smitte-sporing.

Vi må fortsatt være forsiktige, selv om regjeringen fjerner restriksjoner. Både når det gjelder å vaske hendene og være hjemme når du er syk.

Regjeringen sier også at korona-viruset ikke vil forsvinne. Og at folk kommer til å bli syke fremover. Derfor må vi passe ekstra på hverandre. Det gjelder både korona og vanlig influensa. Høie anbefaler at alle også tar influensa-vaksinen.

– Vi anbefaler at alle i risikogrupper skal ta influensa-vaksinen, sa Høie.

---

Kort om saken

  • Fra mandag 27. september blir Tisk-strategien nedjustert.
  • Det betyr at det blir mindre testing, isolasjon, smittesporing og karantene fremover.
  • Helseminister Bent Høie ber fortsatt folk være forsiktige.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå