Verden
Angela Merkel drar til Russland og Ukraina en drøy måned før hun gir seg etter 16 år som tysk regjeringssjef. Foto: Christian Mang/Pool via AP / NTB

Slutt for Merkel etter 15 år

Angela Merkels parti gjorde sitt dårligste valg noensinne. Nå er Olaf Scholz favoritten til å ta over.

Etter 15 år er Angela Merkel snart ferdig som forbundskansler i Tyskland. Forbundskansleren leder regjeringen i Tyskland. Nå ser det ut som at sosialdemokraten Olaf Scholz skal få jobben. Han blir beskrevet som en «grundig, selvsikker og meget ambisiøs» mann.

63-åringen er leder for partiet SPD, som fikk flest stemmer ved årets valg. Med 25,7 prosent av stemmene er de nå større enn Angela Merkels parti, CDU/CSU. Merkels parti fikk 24,1 prosent, som er det dårligste noensinne. For bare fire år siden fikk de 33 prosent.

Scholz vært Merkels visestatsminister inntil nå. Han har vært opptatt en konservativ økonomisk politikk. Mottoet hans er «Jeg kan bare dele ut det jeg har».

Armin Laschet var tidligere i år favoritt-kandidaten til å ta over etter Merkel. Han kommer fra samme partiet som henne. Etter flere tabber har populariteten hans sunket i løpet av året. Han besøkte blant annet delstaten Nordrhein-Westfalen for å hedre ofrene etter flommen i juli. Da ble han filmet mens han stod og lo. Han har senere fått sterk kritikk for uheldige uttalelser om klima- og flyktnings-politikk. Kritikken har også kommet fra medlemmer i hans eget parti.

De grønne gjorde sitt beste valg noensinne i Tyskland, med 14,8 prosent. Liberale FDP endte på 11,5 prosent.

Det høyreradikalep partiet AfD fikk 10,3 prosent av stemmene. I delstatene Thüringen og Sachsen var de størst av alle partiene. Partiet er under overvåking av sikkerhets-tjenesten BfV på grunn av høyreekstreme tendenser.

Selv om valget er over, vil det ta lang tid før en ny forbundskansler tar over i Tyskland. Scholz har sagt at han håper en ny regjering kan bli dannet innen juletider.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå