Norge
Hovedstaden rant nærmest over av feststemte innbyggere lørdag kveld og natt til søndag etter at Norge gjenåpnet. Flere steder rundt om i landet var det tilsvarende tilstander.
Foto: Annika Byrde / NTB

Tror flere unge blir smittet etter gjenåpningen

Flere yngre mennesker vil bli korona-smittet som følge av gjenåpningen, tror Espen Nakstad.

Lørdag klokken 16.00 åpnet Norge igjen. Nå er det omtrent ingen nasjonale korona-regler.

Det ble feiret i store deler av landet. Politiet i Oslo melder om en travel natt. De sammenligner kvelden med nyttårsaften.

Nå kan flere yngre bli smittet av korona-viruset som følge av gjenåpnings-helgen, tror Espen Nakstad. Han er assisterende helsedirektør.

– Gjenåpningen vil ganske sikkert føre til noen flere smittede yngre mennesker. Men det er ikke sikkert vi vil se det så tydelig på smittetallene fordi de fleste er vaksinert. Og fordi selvtester tatt privat i liten grad registreres, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Over 90 prosent av den voksne befolkningen i Norge er vaksinert. Det er mye av årsaken til at regjeringen valgte å åpne landet nå.

4,1 millioner nordmenn har fått første vaksinedose. 3,6 millioner har fått andre dose og er fullvaksinert.

Smitte blant uvaksinerte er nå den største bekymringen i Helsedirektoratet. I tillegg starter influensa-sesongen snart. Da er Nakstad bekymret for helsetjenesten.

– Da blir det trangere om plassen på busser, tog og arbeidsplasser. For at helsetjenesten ikke skal bli overbelastet, er vi helt avhengige av at folk holder seg hjemme når de er syke, sier han.

Men fordi så mange er vaksinerte, kan smitten være mindre farlig, ifølge Line Vold i Folkehelse-instituttet (FHI). Det er fordi færre da blir alvorlig syke av viruset.

I Norge er vi nå i normal hverdag med økt beredskap. Samtidig følger FHI fortsatt situasjonen nøye.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå