Norge
Ti mennesker døde i skredet som gikk i Gjerdrum 30. desember i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Håper på tydelige svar om Gjerdrum-skredet

Onsdag kommer en rapport om leirskredet i Gjerdrum. Ordføreren håper de får svar på hvordan det kunne skje.

Skredet med kvikkleire gikk 30. desember i fjor. Flere hus raste ut. Midt på natten forsvant hus og mennesker ned i et krater. Til sammen døde ti personer i skredet.

Mange stilte spørsmål om hvordan dette kunne skje. Et eget utvalg har sett på ulykken. De blir kalt Gjerdrumsutvalget. Onsdag klokken 12.00 kommer det en rapport om skredet. De har brukt tid på å finne ut av årsakene til ulykken.

– Det betyr mye for oss. Det er en svært tragisk og alvorlig hendelse. Det er viktig å få svar på hvordan noe sånt kunne skje. Det sier Anders Østensen. Han er ordfører i Gjerdrum.

Ordføreren er klar for at også kommunen kan bli kritisert i rapporten.

– Dette er et område hvor det har vært ulike tiltak i flere generasjoner. Det er flere som har vært involvert, og kommunen er en av dem. Det må vi bare forholde oss til, sier Østensen.

Han håper at rapporten er så tydelig som mulig.

– Vi vil at svaret skal kunne brukes i framtiden for å gjøre bedre vurderinger av alt som har med grunnforhold å gjøre. Vi er glade for at utvalget mener de har et tydelig svar på årsaken, sier han.

Inge Ryan er utvalgsleder. Han bekrefter at de vil legge fram et svar om hvorfor det raste på Gjerdrum.

– Vi har jobber mye med ulike undersøkelser og intervjuer. Vi har intervjuet mange personer som forteller om forholdene på Gjerdrum og hva som skjedde da det raste, sier Ryan.

– Det har vært spennende og krevende. Det er veldig mange vi har måttet snakke med, men vi har samarbeidet godt med både kommunen og folket, sier han.

– Blir dette en fordeling av skyld?

– Vi skal ikke fordele skyld eller si hvem som er ansvarlig for erstatning, sier Ryan.

Oppgaven til utvalget er delt. Rapporten de leverer nå er en delrapport om hva som skjedde. Del to handler om hva vi kan gjøre for å unngå slike ulykker i framtiden. Denne delen skal leveres i begynnelsen av neste år.

Ordføreren forteller at hendelsen har vært tøff for lokalsamfunnet.

– Det er så mange mennesker som har vært berørt av hendelsen. Vi er veldig mange som ikke har hatt tid til å gjøre eller tenke på så mye annet. Det har vært et år vi ikke kommer til å glemme, sier Østensen.

---

Kort om saken

  • Onsdag publiseres en rapport om årsaken til leirskredet på Gjerdrum.
  • Ordføreren håper rapporten gir et tydelig svar på hvorfor.
  • En annen del av rapporten kommer i løpet av neste år og tar for seg hvordan vi skal unngå slike ulykker i framtiden.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå