Norge

Vi kaster åtte poser med mat hvert år

Nordmenn vil kaste mindre, men likevel kaster vi 42,6 kilo mat hvert år. Noen folk kaster mer enn andre.

Onsdag 29. september var den internasjonale dagen mot kasting av mat. 74 prosent av folket kaster like mye mat som før korona-pandemien. Av 417.000 tonn mat som kastes, kommer 58 prosent fra folket.

Årsaken til at vi kaster mye mat, er at den går ut på dato før vi rekker å spise den. Vi glemmer hva vi har i kjøleskapet eller at folk kjøpet for mye og ikke klarer å spise opp alt. Mange sier også at kvaliteten bli dårligere etter at pakken er åpnet.

Folk innrømmer at de lager for store porsjoner. Og kaster rester fra tallerkener. 22 prosent sier de kaster mer enn det som er gjennomsnittet for en nordmann hver dag.

Rester kan bli lagt i kjøleskapet og glemt. Og så går maten ut på dato eller blir uspiselig.

Å tenke på hva vi skal gjøre med maten trenger ikke være vanskelig. I tillegg til å ikke kjøpe for mye mat kan vi også senke temperaturen i kjøleskapet til maks fire grader. 80 prosent av oss har faktisk for høy temperatur i kjøleskapet.

Gruppa som kaster mest er familier med tre eller fire personer. Der kastes 40 prosent mer enn gjennomsnitt. Også aldersgruppa 30 til 39 år kaster mer mat og drikke enn det som er vanlig.

– Vi vet at unge voksne og småbarnsforeldre kaster mest mat. Det kan være for at de har dårlig tid. Eller at vi har god økonomi. Det sier Anne Marie Schrøder til nyhetsbyrået NTB. Hun jobber for Matvett, som er en organisasjon for å hjelpe med å kaste mindre mat.

Eldre derimot, er blant dem som kaster minst.

– Her har vi kanskje noe å lære av generasjonene før oss som var flinkere til å bruke det de hadde. Spis rester, tenk alternativ bruk av ikke ferske råvarer. Og få litt bedre oversikt over hva vi har i kjøleskapet. Små grep kan gjøre stor forskjell, sier Schrøder.

– Å kaste mindre mat er de mest effektive tiltakene vi kan gjøre for klima, miljø og lommeboken, sier hun.

Pandemien har endret vanene våre. 42 prosent sier de handler sjeldnere enn før, og 20 prosent sier de lager mer mat fra bunnen.

---

Kort om saken

  • Nordmenn kaster 42,6 kilo mat per person hvert år.
  • Selv om vi ønsker å kaste mindre, kaster vi mer.
  • Husstander på tre til fire personer kaster mest. Sammen med unge voksne.
  • Eldre kaster minst.

---



Siste utgave

På forsiden nå