Norge

Kan få svakere bein av snus

Ungdom som snuser kan få svakere bein i kroppen enn dem som ikke snuser.

En forskningsgruppe har forsket på virkningen snus har på ungdom. Studien viser at ungdom som snuser kan få svakere bein i kroppen. Det er forskere ved Universitetet i Tromsø som har publisert studien.

– Skjelettet skal bygges opp i denne alderen, og du skal bruke det resten av livet. Det er en viktig periode for å få et sterkt og godt skjelett. Det sier Ole Andres Nilsen. Han er førsteforfatter i studien.

De som snuser har en gjennomsnittlig økning i tettheten i beinene på omtrent 1,5 prosent i løpet av to år. Det betyr at de får svakere bein. Hos dem som ikke snuser, har tettheten i beinene en økning opp mot 4 prosent.

Fra før vet vi at snus øker risikoen for flere ting. Blant annet kreft i spiserøret og munnhulen. Samtidig som det øker risikoen for kreft i magesekk, lunger, tykktarm og endetarm.

---

Kort om saken

  • Ungdom som snuser får svakere bein i kroppen.
  • Hos de som snuser øker tettheten i bein på omtrent 1,5 prosent. Mens hos dem som ikke snuser øker det med 4 prosent.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå