Norge

Vil Høie si ja til at folk kan få en tredje dose?

Helsemyndighetene i Norge mener det kan være rett å gi noen en tredje dose korona-vaksine.

Folkehelse-instituttet (FHI) har laget et råd til regjeringen. FHI mener at alle eldre bør få en tredje dose med korona-vaksine. Det kan skje minst seks måneder etter at de har fått sin andre dose.

Helseminister Bent Høie skal ha pressekonferanse om korona klokka 14.00. Der skal også Geir Bukholm fra FHI delta. Han er assisterende direktør og sjef for vaksiner.

I rådet fra FHI er det de over 85 år som skal få sin tredje dose først. Etter det mener FHI at rekkefølgen skal bli som da folk fikk første og andre dose.

Men det er regjeringen som skal si ja eller nei. De kan også velge å si at alle skal få en tredje dose før neste sommer.

Men det er flere som mener Norge bør vente med å gi alle en tredje dose. En av dem er Dagfinn Høybråten. Han er generalsekretær i Kirkens Nødhjelp og har vært helseminister i Norge. Han ber rike land vente med å gi tredje dose til folk som ellers er friske.

Høybråten kom nylig hjem fra en reise til Mali i Vest-Afrika. Der fikk han en klar beskjed fra vaksine-sjefen i landet, skriver avisa VG.

– Jeg fikk vite at folk ønsker å få vaksine. Helsevesenet er klare for å gi dem til folk. Men de har ingen vaksiner å gi, sier Høybråten.

Bare 2,1 prosent av alle som bor i Mali er blitt vaksinert.

– Stadig flere rike land gir friske folk en tredje dose for å forsterke vaksinen. Det er årsaken til at fattige land er uten vaksiner. I flere land i Afrika er helse-personell uvaksinert, sier han.

Men rådet fra Det europeiske legemiddel-verket (EMA) er klart. De mener land bør gi folk en tredje dose med vaksine fra Pfizer. Det bør først bli gitt til folk med større risiko for å bli alvorlig syke. Enten fordi de er eldre, eller fordi de har et svakere immun-forsvar. Det bør være minst 28 dager mellom dose to og tre, ifølge EMA.

Etter det bør land vurdere å gi alle mellom 18 år og 55 år en tredje dose, mener EMA. Den kan de få etter å ha ventet minst seks måneder etter sin andre dose.

I Israel har de i gang med å gi folk en tredje dose. USA lager planer for å gjøre det samme. Flere andre land ser på muligheten for å gi folk en tredje dose hvis de er i en risikogruppe.
Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå