Norge
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at hans tilknytning til selskapet EpiGuard ikke medfører interessekonflikter med stillingen i Helsedirektoratet. Styrevervet i selskapet skal være ulønnet, og Nakstad sier at han ikke har hatt noen ambisjon om å tjene penger på oppfinnelsen som gjorde ham til aksjonær. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Lite smitte etter gjenåpningen

Norge åpnet etter halvannet år med strenge regler for å hindre korona-smitte. Åpningen har ikke gjort at mange flere er blitt smittet med viruset.

Lørdag 25. september åpnet Norge igjen. Da var det mange som feiret. Folk kunne endelig danse tett på dansegulvet igjen.

Likevel fortsetter det å bli mindre korona-smitte i Norge. Helgen da landet åpnet har ikke gjort at særlig mange flere er blitt smittet, ifølge Espen Nakstad. Han er assisterende helsedirektør.

– Vi kan slå fast at gjenåpnings-helgen ikke medførte noen tydelig smitte-økning, sier han til kanalen NRK.

Han sier også at det er færre som får hjelp på sykehus. Samtidig advarer han om at det er færre som tester seg. Da kan det være flere som er smittet, men som ikke er oppdaget. Derfor tror Nakstad at korona-smitten vil endre seg framover.

– De neste månedene er det nok først og fremst antallet innleggelser på sykehus og hvor mye smitte det er på sykehjem og skoler som vil vise best hvor mye smitte det er i samfunnet, sier han.

Nakstad tror det vil bli flere uregistrerte smittede. Årsaken er at mange tester seg for viruset hjemme. Det sier Nakstad til avisa VG. Da er det ikke like mange som blir registrert offisielt. Dette skyldes at vi må ta en ekstra test som kommunen har kontroll på for å bli registrert.

– Det er en mer uoversiktlig situasjon for kommunene nå, siden mye testing skjer hjemme. Men den kommunale testingen vil fortsatt registrere smitte på skoler, sykehjem og lignende. Og det er det viktigste akkurat nå.

---

Kort om saken

  • Norge fjernet de aller fleste korona-reglene etter 562 dager.
  • Dagen da reglene ble fjernet feiret folk i hele landet.
  • Feiringen gjorde at mange mennesker var samlet blant annet på barer og utesteder.
  • Likevel har ikke åpningen ført til at mange flere er blitt smittet med korona-viruset.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå