Norge

Onsdag åpnet grensa igjen

Natt til onsdag åpnet grensa mellom Norge og Sverige helt opp igjen. Men det er fortsatt noen spesielle regler for folk som reiser inn i Norge.

I 19 måneder har det vært spesielle regler på grensa mellom Norge og Sverige. Til vanlig kan folk reise fram og tilbake mellom de to landene, uten at det er noen egne regler. Men under korona-pandemien har den vært stengt for mange.

Med noen få unntak har folk kunnet reise fra Norge til Sverige uten å tenke på regler. Men fra Sverige til Norge har det vært strengt. Da har det ofte vært krav om å teste seg, være i karantene eller bli nektet innreise. Det har gjort at det for mange har vært umulig å reise fram og tilbake som før.

Fram til onsdag var det åpnet slik at de fleste kunne reise fra Sverige til Norge. Men da måtte de reise via noen få veier som var åpne mellom landene. Det har vært ulovlig å kjøre inn i Norge på andre veier. Men fra onsdag kan folk selv velge hvor de vil kjøre inn i Norge.

Dermed er grensa på 160 mil åpnet igjen. Fysiske sperrer er fjernet. Men mange må likevel teste seg etter at de er kommet til Norge.

På Kornsjø hadde rundt 50 personer samlet seg på en bro. Grensa deler broen i to, og folk kom fra hver sin side. Deler av Kornsjø er i Østfold i Norge. Den andre delen er i Sverige. Folk flagget med både svenske og norske flagg, skriver avisa Halden Arbeiderblad.

– Det har vært helt ubegripelig. Det er en tilstand vi aldri hadde trodd vi skulle få oppleve. Så nå skal vi bare feire. Det sier Lise Berit Grønberg. Hun er leder for Kornsjø velforening.

Grensa mellom Norge og Sverige er den lengste mellom to land i Europa. Det er også den eldste. Den har vært uendret siden år 1751.

Det er fortsatt noen regler. Men de er færre, og mindre strenge. Politiet kan ha kontroller. Folk som bor i Den europeiske union kan reise inn i Norge. Det kan også folk som bor i Storbritannia, Sveits, Liechtenstein og Island.

Det er flere strenge regler for folk som bor i alle andre land. Men det er mange unntak. Både for folk som er fullvaksinerte, studenter i utlandet og familie.

Truls-André Hjortnæs har ansvar for trafikk i Øst politidistrikt. Han ber alle reisende om å lese reglene og laste ned appen «Reiseklar».

– Folk har fortsatt et ansvar for å være forsiktige. De må prøve å unngå smitte, og unngå at de tar med smitte hjem, sier han til kanalen NRK.

For folk som har plikt til å teste seg, må de reise inn på steder med testsenter. Det er alle flyplasser og på Svinesund og Storskog. De har en frist på å få testet seg innen 24 timer.

Adrian Øhrn Johansen er fotograf. Han har dokumentert de aller fleste under pandemien. Ikke bare de som handler i Sverige eller som pendler.

– Jeg så folk overlevere husdyr på grensa ved Svinesund. Jeg husker en kvinne som sto og ventet på mannen sin. De var atskilt som følge av en strek på grensa i Halden. Og jeg husker en familie i Aremark som feiret bursdag ved å møte opp på hver sin side av grensa. De dyttet gaver og krus med drikke over grensa, sier han til avisa VG. Han reiste før Sverige åpnet grensa til Norge igjen 31. mai.

Siste utgave

På forsiden nå