Norge

– Vi har reddet mange liv

Klar Tale har snakket med Line Toft fra Mental Helse Ungdom. Hun har merket at mange har hatt det tungt under pandemien.

Søndag blir verdensdagen for psykisk helse markert. Psykisk helse har vært et viktig tema under og etter pandemien. Det var vært vanskelig for mange å tilpasse seg en helt ny måte å leve på.

Hvert år sender folkehelse-instituttet ut en undersøkelse til tusenvis av studenter. De undersøker hvordan ungdom i Norge har det.

I år viser undersøkelsen at flere studenter sliter enn før. I 2018 slet 32 prosent med alvorlige, fysiske plager. I år er det nesten halvparten – 45 % av studenter opplever slike plager.

Kari Jussie Lønning leder SHoT-undersøkelsen. Hun sier resultatene må tas på alvor. Hun tror koronatiltak og isolasjon har bidratt til de høye tallene.

Studenter som opplever selvmords-tanker har nesten doblet seg fra 2010. Da var tallet 8 prosent. Nå er det 15.

Line Toft jobber i Mental Helse Ungdom. De arbeider for å bedre psykisk helse hos unge mennesker. De tilbyr arrangementer, og rådgivning og hjelp til de som trenger det.

En av tjenestene de tilbyr, er en anonym chat. Der kan unge mennesker snakke med noen hvis de trenger det. De er helt anonyme, og kan spørre om alt.

Toft sier at hun merker at situasjonen ble verre under pandemien. Etter samfunnet stengte ned, trengte flere noen å snakke med. Pågangen i chatten ble mye større.

– Det er mange som trenger hjelp. Vi skulle jo gjerne hjulpet enda flere, sier hun.

Toft sier at det er lettere å åpne seg når man kan være anonym, og snakke over internett.

– Vi får veldig ærlige svar i chatten. Vi ser at det er mange som har hatt det veldig tungt under pandemien, sier hun.

Mange som brukte chatten, kunne endelig snakke ærlig om problemene sine. De fortalte om ensomhet. De fortalte om angst og uro for pandemien. Og de fortalte om mer krangling og konflikt hjemme.

– Hver gang tiltakene ble strengere, ble det flere som trengte hjelp, sier hun.

Det er frivillige som jobber i chatten. Vanlige mennesker som vil hjelpe de som trenger noen å snakke med. Av og til er det ikke lett å vite hvordan man kan hjelpe. Men vanligvis er det nok å lytte.

– Det er ikke alle som trenger en psykolog med utdannelse. Noen trenger bare å noen å snakke med, sier Toft.

Toft merker at chatte-tjenesten hjelper. Hun sier det ofte handler om å bli hørt. Hun har fått gode tilbakemeldinger. Unge mennesker sier de har fått det litt bedre på grunn av hjelp og støtte.

– Vi vet at vi har reddet mange liv det siste året, sier hun.

Mental helse ungdom sin chat-tjeneste kan du finne her.

Hvis du sliter psykisk, kan du også ta kontakt med:

  • Mental Helse sin hjelpetelefon, tlf. 116123
  • Kirkens SOS sin chattjeneste eller hjelpetelefon, tlf. 22 40 00 40
  • Røde Kors sin chattjeneste eller hjelpetelefon, 800 333 210


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå