Norge

Mindre smitte og mindre sprit

Det er stadig mindre korona-smitte i Norge, og vi trenger ikke vaske med like mye sprit lenger. Likevel kan det bli mer smitte i vinter, mener FHI.

Norge er åpent, og stadig færre blir smittet med korona-viruset.

Det siste døgnet er det oppdaget 508 nye smittede her i landet. Det er 73 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i gjennomsnitt oppdaget 450 nye smittede per dag. For sju dager siden var snittet på 585. Det betyr at det er mindre smitte nå.

I Oslo er det det siste døgnet oppdaget 130 nye smittede. Det er 87 færre enn samme dag i forrige uke.

Til sammen er det oppdaget 192.079 smittede personer i Norge.

Torsdag var 97 fikk korona-smittede personer hjelp på sykehus. Det var sju flere enn dagen før. 13 av de som er på sykehus, får hjelp til å puste av en maskin.

Mer 4,1 millioner nordmenn har fått første dose av korona-vaksine. Det betyr at 77,5 prosent av befolkningen har fått én dose.

Mer enn 3,6 millioner nordmenn har fått to doser. Det er 68,2 prosent. De er nå regnet som fullvaksinerte. Men snart kan det bli mulig å ta en tredje dose.

Til nå er det kommet 35.683 meldinger om mistenkte bivirkninger etter korona-vaksine i Norge. 3.129 er alvorlige.

– Det vanligste er besvimelse etter vaksinasjonen. Besvimelser regnes som lite alvorlige, men skal ifølge Det europeiske legemiddelverket alltid klassifiseres om en alvorlig bivirkning.

Det sier Steinar Madsen. Han er medisinsk fagdirektør i det norske Legemiddelverket.

Blant de mer sjeldne kjente bivirkningene er betennelse i hjertet. Det er mest vanlig blant unge mennesker. Og de fleste som opplever dette, har fått vaksinen fra Moderna. Derfor anbefaler norske myndigheter at ingen menn under 30 år får den. De kan fortsatt få Pfizer-vaksinen.

Det samme gjelder også i Finland. I Sverige og Danmark har de stanset helt å gi Moderna-vaksinen til personer under 30 år.

Med mindre smitte og flere vaksinerte, mener nå Folkehelse-instituttet (FHI) at det er på tide å begynne med vanlig renhold igjen. Tiden for desinfisering og spriting er slutt.

– Vi tenker at tiden er inne for å gå tilbake til vanlige renholds-rutiner. Regelmessig sprit av utstyr er ikke nødvendig, sier Mette Fagernes til kanalen NRK. Hun er rådgiver i FHI.

Hun sier også at dette heller aldri har vært så mye anbefalt av FHI gjennom pandemien. Men hun sier også at det fortsatt er lurt å vaske hender ofte. Og å vaske apparatene på treningssentre etter seg.

Likevel er FHI redde for at det kan bli mer smitte i vinter. Det kan skje samtidig med at det er sesong for influensa. Dermed kan også mange trenge hjelp på sykehusene. Det kan bli litt vanskelig, mener FHI.

– Vi får en sesong-effekt. Hvor kraftig det blir, vet vi ikke. Men det kommer når det begynner å bli kaldt. Mest sannsynlig i desember og januar, sier Geir Bukholm. Han er direktør for smittevern i FHI.

---

Korona i Norge

  • 508 nye smittede personer ble meldt det siste døgnet.
  • Det er stadig mindre korona-smitte i Norge, og hver dag blir flere vaksinerte.
  • Mer 4,1 millioner nordmenn har fått første dose av korona-vaksine.
  • Mer enn 3,6 millioner nordmenn har fått to doser.
  • Noen melder om bivirkninger etter vaksinene. Derfor er det noen som kun kan få vaksinen fra Pfizer.
  • Folkehelse-instituttet tror det kan bli litt mer smitte i vinter.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå