Norge
Bildet er av statsminister Erna Solberg og Odd Roger Enoksen. De står ved siden av en liten rakett inne på Andøya Space.

Sier ja til at Norge skal satse på verdensrommet

Regjeringen vil bruke penger på å bygge en base for romfart. Der skal det bli sendt opp små satellitter.

– Dette er en historisk dag for Andøya. Det er det også for Norge som rom-nasjon. Norge blir med dette et av svært få land som vil kunne sende opp satellitter fra eget territorium. Det sier statsminister Erna Solberg.

Stortinget har lovet å bruke over 365 millioner kroner på Andøya Space i Nordland fylke. Det ble bestemt i juni 2020. Men det var et krav om at staten måtte være trygg på at de vil tjene på å bruke penger på prosjektet.

Solberg mener de kan være trygge på det nå. Dermed skal staten bruke 282 millioner kroner på ny egenkapital i selskapet. De skal også bruke 83 millioner kroner til å bygge en base der det kan bli sendt opp små satellitter.

Regjeringen håper det kan bli mange nye jobber på Andøya av dette. Totalt kan det bli 150 nye jobber, sier næringsminister Iselin Nybø.

– Dette er teknologi som er i utvikling. Nå får Nord-Norge flere nye, spennende og moderne jobber, sier hun.

Bare 13 andre land har klart å sende opp satellitter selv. Alle andre må kjøpe hjelp for å få sendt opp sine egne.Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå