Norge
Jan Tore Sanner gir statsbudsjettet til Eva Kristin Hansen på Stortinget.

Slik påvirker statsbudsjettet din lommebok

Bensinen blir dyrere og avgiften som flypassasjer kommer tilbake.

Tirsdag la regjeringen fram statsbudsjettet for 2022. I forslaget vil de bruke 322,4 milliarder kroner av det Norge har tjent på oljen. Det er 84,4 milliarder kroner mindre enn i år.

Budsjettet blir lagt fram for å vise hva regjeringen ønsker å bruke penger på. Det er nåværende regjering som legger fram budsjettet. Selv om de snart er ferdige med regjerings-makten. Årsaken til det er at det tar mye tid. Regjeringen bruker hele året på å gjøre klart dette. Derfor vil det bli for kort tid for Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) å lage et budsjett når de skal inn i regjering.

Likevel er det Ap og Sp som må ta stilling til budsjettet. De kan endre noe av det, men må bruke store deler av det. Budsjettet er et forslag for hva pengene skal brukes til. Det er Stortinget som bestemmer om det skal vedtas eller ikke. Hvis Stortinget ikke er fornøyd med hva pengene brukes til kan de la være å vedta budsjettet.

Her er noen av endringene du kan oppleve neste år

Billigere billettpriser på ferje

Regjeringen vil redusere prisen med 17,5 prosent neste år. De setter av 483 millioner kroner til det. Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) har informert at de ønsker å halvere billettprisen i løpet av fire år. De ønsker også at det skal være gratis billetter enkelte steder.

Dyrere drivstoff

Avgiften på drivstoff økes med 41 øre. Det betyr at prisen går fra 1,37 kroner til 1,78 kroner per liter. Tidligere har det vært vanlig å også senke avgift til veibruk samtidig. Slik at det balanseres. Nå er ikke det blitt gjort.

Avgiften for å fly kommer tilbake

Det betyr at du må betale 80 kroner ved flyturer innenlands og 214 kroner hvis du skal fly utenlands.

Maksprisen for barnehageplass økes

Per i dag er prisen på 3.230. Budsjettet bil øke prisen til 3.315 kroner.

Jobbfradrag for unge

Unge mellom 17 og 29 år får skattelette på 5.170 kroner. Regjeringen gjør dette for å gjøre det mer lønnsomt å jobbe. Hvis du tjener over 535.000 kroner får du ikke skattelette.

Mindre skatt på lavere inntekt

Tjener du under 670.000 kroner i året skal du betale mindre skatt.

Mer i reisefradrag

Reiser du langt mellom der du bor og der du jobber? Da kan du spare penger på skatt. Årsaken er nye regler for reise-fradrag. Det er penger du slipper å betale i skatt. Det blir beregnet en sum for hver kilometer. Forslaget er at du skal få mer for hver kilometer. Når du når en grense, fører det til at du sparer penger på skatt.

Bor du i en av de 76 mest sentrale kommunene i Norge er den grensa 23.900 kroner. Bor du i en av de 300 andre kommunene er den grensa 14.000 kroner. Det er ulik grense fordi det ofte er mindre kollektiv-transport som buss og tog i mindre sentrale kommuner. Derfor er folk mer avhengige av bil.

Kan bli dyrere å ha to boliger

De som eier boliger som de selv ikke bor i skal betale mer formueskatt.

Dyrere røyk og snus

Regjeringen foreslår at avgiften på snus øker fra 85 og 90 kroner per hundre gram. For 100 sigaretter vil de ha 295 kroner i avgift. I dag er det 277 kroner.

Billigere strøm

Budsjettet foreslår å kutte i avgiften på elektrisitet med 1,5 øre per kilowattime.

Dyrere alkohol

De ønsker å øke avgiften på all drikke med alkohol med mellom 1,2 til 1,4 prosent.

Utvidet foreldrefradrag

Nå får du 25.000 for det første barnet du får, også 15.000 for barn nummer to. Dette skal erstattes med 25.000 per barn under 12 år. Det betyr at barnefamilier kan få 2.200 kroner i skattelette for hvert barn.

---

Kort om saken

  • Statsbudsjettet ble presentert tirsdag ettermiddag.
  • Drivstoff kan bli dyrere og avgift for å fly kommer tilbake.
  • Det kan også bli dyrere med alkohol, snus og røyk.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå