Norge

Klokka 14 skal han si hvordan de vil styre Norge

Stortingsgruppene til Ap og Sp sier ja til den nye regjerings-plattformen. Dermed kan Støre og Vedum fortelle om sin plan for Norge fra klokka 14.00.

Både Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) hadde møte onsdag klokka ni. Stortingsgruppene skulle si om de var enige i at regjerings-plattformen var bra nok. Hos Ap tok det en time før det ble hørt jubel og applaus fra rommet der møtet var. Alle stemte for plattformen.

– Jeg er veldig glad for det. Fordi tilbakemeldingene er at de kjenner seg igjen i denne politikken. At det nå er ambisjoner og en sosialdemokratisk politikk for en ny tid. Det sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til nyhetsbyrået NTB. Han blir også ny statsminister.

Han sier Ap skal få gjort mye av det de vil i politikken.

– Jeg er fornøyd med det hele. At vi får dette fokuset på arbeid, gjennomføring i skolen, og mål om å kutte utslipp og skaffe jobber. Det henger sammen, sier han.

Sp var samlet i et annet lokale. De brukte tre kvarter på å bli enig.

– Vi ser fram til å samarbeide om dette de neste fire årene, sier Marit Arnstad etter møtet. Hun er parlamentarisk leder i Sp.

Hun sier de andre representantene hadde mange spørsmål og mye å si. Men også der stemte alle ja.

Arnstad vil ikke si så mye om innholdet. Men hun sier den inneholder «mye god Ap- og Sp-politikk».

– Plattformen er et godt utgangspunkt for at Ap og Sp skal jobbe sammen. Det er mye politikk fra begge partier som er mulig å kjenne igjen, sier hun.

Ap og Sp skal presentere sin plattform onsdag klokka 14. Da vil de avsløre hva de vil jobbe med de neste fire årene. Det skal skje på Hurdal i Viken. Det er også der de har hatt møter for å bli enige. Hurdals-plattformen skal ifølge Støre være rundt 70 sider lang.

Dette er noe av det vi vet allerede:

  • Det skal bli halv pris på ferje-billetter. Det skal bli gratis ferje på strekninger med under 100.000 passasjerer.
  • Det skal bli satset mer på psykisk helse. Det skal skje både på sykehus og i kommuner. Det skal bli satset ekstra mye på psykisk helse for barn og unge.
  • Staten skal slutte å kjøpe hjelp fra PR-byråer.
  • Det blir full moms-kompensasjon til frivilligheten.
  • Kravet om karakteren fire i matematikk for å bli lærer skal bli borte.
  • Det skal igjen bli tilbud om høyskole på Nesna i Nordland.

Når plattformen er klar, kan Støre og Vedum fortsette til del to av sin plan. Da vil de ta over for regjeringen til Erna Solberg fra torsdag.

Først skal statsrådene møte på slottet, og komme ut på slottsplassen. Deretter skal de få nøkler til sine departementer.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå