Norge
Statsminister Jonas Gahr Støre i spissen for den nye regjeringen som består av finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp), arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap), forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap), utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp), klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap), barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp),	kommunalminister Bjørn Aril Gram (Sp), samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap), olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap), kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp), helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og utenriksminister Anniken Scharning Huitfeldt (Ap).
Foto: Heiko Junge / NTB

Dette er den nye regjeringen

Torsdag formiddag ble den nye regjeringen presentert. Her får du vite hvem som skal være landets ministre de fire neste årene.

Jonas Gahr Støre er klar for å bli Norges nye statsminister. Erna Solberg er ferdig i jobben.

Torsdag ble den nye regjeringen presentert.

Stemningen var dempet som følge av det som skjedde på Kongsberg onsdag kveld.

– Dette er en dag mange har sett fram til, men veldig berørt av det som har skjedd på Kongsberg. Det er grufullt og sjokkerende det de har opplevd der, sa Støre før han presenterte sine nye statsråder.

De ulike minister-jobbene fordeles på Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp).

Regjeringen Støre møtte kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Jonas Gahr Støre skal lede regjeringen. Han er 61 år gammel og har vært leder av Arbeiderpartiet siden 2014. Fra 2005 til 2012 var han utenriks-minister. Fra 2012 til 2013 var han helse og omsorgs-minister.

Trygve Slagsvold Vedum blir finans-minister. Vedum er 42 år gammel og kommer fra Stange i Innlandet. Han ble partileder for Sp i 2014. Siden 2005 har han jobbet på Stortinget.

Anniken Huitfeldt blir ny utenriks-minister. Hun er 51 år gammel og har vært på Stortinget for Ap siden 2005. Hun har også tidligere vært barne- og likestillings-minister, kultur-minister og arbeids-minister

Hadia Tajik blir arbeids- og inkluderings-minister. Hun er nestleder i Ap og er 38 år gammel. Siden 2009 har hun jobbet på Stortinget. Fra 2012 til 2013 var hun også kultur-minister. Før hun ble politiker, var hun journalist og jurist.

Tonje Brenna fra Ap blir kunnskaps-minister. Hun er 33 år gammel. Fra 2020 har hun vært leder for fylkesrådet i Viken.

Anette Trettebergstuen fra Ap blir kultur- og likestillings-minister. Hun er 40 år gammel har vært på Stortinget siden 2005.

Marte Mjøs Persen blir ny olje- og energi-minister. Hun er tidligere Ap-ordfører i Bergen kommune. Hun er 46 år gammel.

Ingvild Kjerkol fra Ap blir helse- og omsorgs-minister. Hun er 46 år gammel og har vært på Stortinget siden 2013.

Bjørnar Skjæran blir fiskeri- og hav-minister. Han er nesteleder i Ap og er 55 år gammel. Tidligere har han også vært gårdbruker.

Espen Barth Eide blir minister for miljø og klima. Han er 57 år gammel og har vært på Stortinget for Ap siden 2017. Han var forsvars-minister fra 2011 til 2012. Fra 2012 til 2013 var han utenriks-minister.

Jan Christian Vestre fra Ap blir nærings-minister. Han er 35 år gammel. Til nå har han vært administrerende direktør for Møbel-produsenten Vestre. han er også utdannet jurist.

Anne Beate Tvinnerheim blir utviklings-minister. Hun er andre nestleder i Sp og er 47 år gammel.

Bjørn Arild Gram fra Sp er ny kommunal- og distrikts-minister. Han er 49 år gammel og har til nå vært leder av kommunenes interesseorganisasjon KS. Han var også ordfører i Steinkjær fra 2007 til 2020.

Ola Borten Moe blir minister for forskning og høyere utdanning. Han er første nestleder i Sp og er 45 år gammel. Fra 2005 til 2013 jobbet han på Stortinget. I 2021 ble han valgt inn igjen. Han var også olje- og energi-minister fra 2011 til 2013.

Emilie Mehl blir den yngste justisministeren noensinne. Hun er 28 år gammel og er utdannet jurist. Hun har vært på Stortinget for Sp i en periode.

Odd Roger Enoksen er ny forsvars-minister. Han er 67 år gammel og var leder for Senterpartiet fra 1999 til 2002. Han har også tidligere vært kommunal-minister.

Jon-Ivar Nygård fra Ap blir samferdsels-minister. Nygård er 48 år gammel og har vært ordfører i Fredrikstad siden 2011. Fra 2013 til 2017 var han vara-representant på Stortinget. Etter årets stortingsvalg, ble han valgt inn på Stortinget.

Kjersti Toppe i Sp blir barne- og familieminister. Hun er 53 år gammel og har vært på Stortinget siden 2009. Tidligere har hun vært kommunelege i Bremanger og Bergen.

Sandra Borch blir ny landbruks- og matminister. Hun er 33 år gammel og ble valgt inn på Stortinget fra Sp i 2017. Fra 2011 til 2013 var hun leder i Senterungdommen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå