Norge
Bildet er av PST-sjef Hans Sverre Sjøvold som holder pressekonferanse om drapene på Kongsberg. I bakgrunnen er seksjonsleder Arne Kristian Haugstøl. Foto: Torstein Bøe / NTB

PST er opptatt av å hindre nye angrep

PST sier det er vanskelig å hindre angrep som det på Kongsberg. Men de jobber med å stoppe folk som måtte ha blitt inspirert.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at det virker som at det er terror. Espen Andersen Bråthen gikk til angrep i Kongsberg onsdag kveld. Han brukte pil og bue og to andre våpen. Til nå er han siktet for fem drap, og for å ha skadd tre andre. Men han kan bli siktet for terror også, om etterforskningen gjør at det blir rett.

PST jobber nå med å finne ut om noen kan bli inspirert av angrepet. Det sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold. De mener angrepet ikke endrer faren for terror i Norge.

PST mener det virker som om angrepet er terror. Det vil i så fall være det tredje i Norge på ti år. Sjøvold ble derfor spurt om han mente PST har vært flinke nok

– Jeg skjønner godt at det blir spurt om det. Men jeg er ikke rett person til å svare på det, sier han.

Arne Christian Haugstøyl er leder for arbeidet mot terror i PST. Han sier det er ganske mange ting som er felles for islamistisk terror de siste årene. Angrepet i Kongsberg har mye til felles med slike angrep. Da er det også ofte vanskelig å hindre at de skjer.

– Det er én gjerningsperson. Erfaring viser at det blir laget en plan på kort tid. Det blir brukt enkle midler og våpen. De sakene er veldig vanskelig for å en sikkerhetstjeneste å oppdage, sier han.

PST kjente til Bråthen fra før. De deler nå det de vet med Sørøst politidistrikt. Men PST ønsker ikke å si om de har gjort noe med tips de har fått om ham. Det ble spurt om filmen som Bråthen hadde delt på YouTube for fire år siden. Den skal de ha blitt tipset om fra en venn av Bråthen. En journalist spurte om mannen i filmen også er gjerningsmannen fra onsdag.

– Det er trolig samme person, men vi kan ikke si det sikkert. Vi har ikke sett filmen før, sa Haugstøyl.

Mannen har blitt avhørt torsdag. Politiet skal også gjøre et nytt avhør med mannen torsdag.

– Han har gitt en ganske grundig forklaring i avhør. Vi ønsker ikke å si noe om hva han gjorde. Han har gitt en slags forklaring for det han gjorde. Det sier politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen.

Kanalen NRK skriver at mannen har gått inn i flere hus.

En av de drepte ble funnet inne i en bolig. De andre ble funnet utendørs. Alle de fem drepte virker å være tilfeldige ofre.

– Vi er ikke kjent med noen relasjon mellom mannen og de drepte. Det virker som det har vært helt tilfeldig, sier Mathiassen. Mannen skal ha skutt etter flere enn de som ble drept og skadd. Men han bommet.

To av de drepte døde på sykehus. Det sier en lege til NRK.

Politiet har tatt beslag i tre våpen. De mener alt ble brukt under drapene. Politiet ønsker ikke å si hva slags våpen det er i tillegg til pil og bue.

– Vi ønsker å gjøre avhør av vitner før vi sier det, sier Mathiassen. Hun sier obduksjonen av de drepte vil gi flere svar om hvilke våpen som er brukt.

Politiet mente lenge at det var to skadde i tillegg til fem drepte. Det har vist seg at én av de skadde har klart å reise til legevakta selv.

Mathiassen sier det siste politiet har fått høre er at det går bra med de tre. Én av dem skal også være sendt hjem fra sykehus.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå