Norge

Stengte moske etter angrepet på Kongsberg

Moskéen på Kongsberg holder stengt torsdag. Årsaken er frykt for hatkriminalitet etter angrepet.

Torsdag ble det kjent at 37-åringen som er siktet for fem drap på Kongsberg, har konvertert til islam. Han har selv valgt å bli muslim. Da dette ble kjent onsdag kveld, bestemte Kongsbergs eneste moske å stenge torsdag. Moskéen er muslimenes gudshus.

– Av erfaring så blir muslimer og islam fort i fokus i slike hendelser som dette. Vi besluttet derfor i går å holde moskeen stengt i dag, sier Oussama Tlili til avisa Vårt Land. Han er styreleder i Kongsberg Islamsk Kultursenter.

Avisa møter Tlili hjemme hos ham. Han sier raskt noe som har blitt sagt av flere lokale innbyggere det siste døgnet: «Hvordan kunne noe slikt skje på lille Kongsberg?»

Det var fire kvinner og en mann som ble drept på Kongsberg onsdag. Alle var i alderen 50 til 70 år, melder politiet. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener angrepet på Kongsberg fremstår som en terrorhandling.

Den siktede er dansk statsborger. Men han har bodd hele sitt liv i Norge. Tlili sier at han ikke kjenner til en dansk statsborger som er konvertitt. Men han sier det ikke er umulig at den siktene har vært med på bønn i moskéen.

Senest i 2020 fikk politiet bekymrings-melding om mannen, ifølge nyhetsbyrået NTB. Til kanalen NRK sier politiet at det skal undersøkes om mannen er tilregnelig.

Muslimer i Kongsberg er redd for reaksjoner etter de dramatiske hendelsene. Styret i moskéen vurderer derfor å holde stengt også fredag.

Nå håper de at de ikke opplever hatkriminalitet.

– Jeg håper folk bruker fornuft. Vi fordømmer dette angrepet på det sterkeste, sier Tlili.

Moskeen har omtrent 360 medlemmer.

Onsdag kveld var om lag 90 mennesker samlet i Kongsberg kirke til planlegging av et arrangement. Så begynte meldingene om angrepet å komme. I et lite øyeblikk vurderte sognepresten å stenge kirken.

– Jeg vurderte å si at ingen av de oppmøtte burde forlate kirken før vi visste mer om hva som foregikk, sier sogneprest Reidar Aasbø til Vårt Land.

De lot likevel folk forlate kirken. Sognepresten selv måtte fortsette å jobbe. Den norske kirke i Kongsberg er en del av kommunens kriseteam. Aasbø ble raskt kontaktet av politiet.

–Jeg ble med politiet for å bringe et dødsbudskap til en pårørende. Når medietrøkket blir så massivt som nå, så kan folk få vite ting før de har fått ordentlig beskjed, sier Aasbø.

Kirken i Kongsberg har valgt å holde dørene åpne torsdag morgen. Folk kan komme innom for å prate, tenne lys, be en bønn eller bare være stille.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå