Norge

Klart for åpning av Sametinget

Det niende Sametinget blir åpnet onsdag. Det skal bli valgt ny president og kongen vil åpne Sametinget.

Onsdag åpner Sametinget. Det skjer dagen etter at et viktig samisk dokument ble gitt til Samisk Arkiv. Kong Harald sa da at det var en stor dag for samene.

Når kongen åpner Sametinget, så er det niende gang det blir åpnet. I år er det også en ny president. Det er Silje Karine Muotka fra Norske Samers Riksforbund (NSR). De skal styre sammen med Flyttsamelista og Senterpartiet.

Hun får med seg et råd på fire personer. De er Runar Myrnes Balto, Maja Kristine Jåma, Mikkel Eskil Mikkelsen og Hans Ole Eira. Alle er fra NSR, og onsdag blir det også kjent hvilke saker de får ansvar for.

Du kan følge åpningen her.

Kongen håper at han kan bidra til å gjøre opp for noe av uretten samer og kvener har opplevd.

– Det er en lang historie bak det. Vi har vel alle sammen ganske dårlig samvittighet tror jeg, sier kong Harald til nyhetsbyrået NTB.

Kongen har fra før bedt Sametinget om unnskyldning. Det gjorde han «for den urett den norske stat tidligere har påført det samiske folk gjennom en hard fornorskningspolitikk». Det samme gjorde faren, kong Olav.

Kong Harald håper slike markeringer som den tirsdag kan bidra.

– Det er jo veldig fint. Kanskje det hjelper litt mot at vi ikke har vært fullt så kloke i gamle dager, sier kongen.

Fra 1700-tallet ble det jobbet for å tvinge samer, kvener og norskfinner til å gi opp sin kultur. Fra 1851 ble det et politisk mål. Slik var det til 1950-tallet.

Fra 1880 var det forbudt å bruke samisk eller finsk språk i skolen. Det var forbudt å snakke samisk i friminuttene. Denne regelen ble ikke fjernet før i 1959.

En sannhets-kommisjon skal finne ut hvilke følger denne politikken fikk. Den blir ledet av Dagfinn Høybråten. De skulle levere sin rapport høsten 2022. Men det er utsatt til juni 2023 som følge av korona.

Siste utgave

På forsiden nå