Norge
Bildet er av penger som ligger i en haug. Både sedler og mynter. Det er norske penger. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Nordmenn sliter med å betale gammel gjeld

Det siste året har nordmenn fått mindre ny gjeld til inkassoselskaper. Men vi har også mer gammel gjeld enn før.

Norge — Om en regning ikke blir betalt, så blir den til slutt sendt til inkasso. Da blir det ofte høye renter, og du kan bli tvunget til å selge noe for å få betalt gjelda. Slike saker kan ta lang tid å løse.

Fra starten av 2020 og fram til slutten av året ble det færre slike saker. Det ble 400.000 færre saker totalt. Det skriver kanalen skriver P4.

Men det ble flere gamle saker. Det var 2,1 millioner gamle saker i 2019, og økte til 2,6 millioner i 2020. Nordmenn skylder 76 milliarder kroner i saker som er mer enn 1,5 år gamle. I 2019 var det samme tallet 66 milliarder.

41 milliarder er gjeld folk skulle ha betalt da regningen ble sendt til inkasso. De siste 35 milliardene er ekstra fordi sakene er blitt gamle og uløste inkassosaker. Det er blant annet gebyrer og renter.

Også i 2019 økte den gamle gjelda. Siden 2018 har den økt med 20 milliarder. Det bekymrer Hallgeir Kvadsheim. Han er økonom. Han er også kjent fra TV-programmet Luksusfellen. Der hjelper han folk som sliter med økonomi.

– Det viser at det er flere som har gamle regninger som de ikke får betalt, sier Kvadsheim til P4.

Han sier mange har fått en bedre økonomi under pandemien. Mens andre har fått en verre økonomi. Det gjelder blant annet de som er og har vært permitterte. Flere av dem kan ha gammel inkassogjeld som skal betales. For dem kan det bli tungt økonomisk i tiden framover, mener Kvadsheim.

Ifølge Finanstilsynet er den totale gjelda 114 milliarder kroner.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå