Norge

Slik kan du spare penger når strømmen er dyr

Det er dyr strøm i deler av Norge. Den kan også bli dyrere i årene fram til 2040. Slik kan du spare penger.

Tirsdag kostet det 1,43 kroner for en kilowattime (kWh) med strøm i Norge sør for Trøndelag. Så mye har den aldri kostet før. I tillegg må folk betale avgifter og nettleie. For mange blir det en pris på over 2 kroner for å bruke en kWh.

– Mye tyder på at vi får en vinter preget av høye strømpriser, sier Kjetil Lund til kanalen NRK. Han er sjef i Norges vassdrags- og energidirektorat. De tror prisen vil bli høyere de neste årene fram mot 2030. Noe av årsaken er at vi trenger mer strøm i Norge i framtiden.

Lund mener prisen i gjennomsnitt kan bli rundt 50 øre for hver kWh. Det er mer enn det folk er vant til i Norge. Bare fire ganger har den vært over 45 øre. De fleste årene siden år 2000 har prisen vært i gjennomsnitt mellom 25 og 40 øre.

Flere er bekymret for den høye prisen. For det kan bli en dyr regning. Én enkelt panelovn som står på hele døgnet kan koste nesten 60 kroner når strømmen er så dyr.

Regjeringen vil gi ekstra penger til 66.000 nordmenn. Det er folk som har lite inntekt, og bor der strøm koster mest.

Men det er også mulig å spare penger på å gjøre små endringer i hverdagen. Samtidig er det noen endringer som kan koste mer penger.

Det blir brukt mest strøm på å varme opp hus i Norge. Mellom 40 prosent og 70 prosent blir brukt til dette. Det blir påvirket av hva huset er laget av, og hvor godt isolert det er.

– En enkel regel er at du bruker 5 prosent mindre strøm for hver grad du kan senke temperaturen i huset, Det sier Trond Paasche, som er energirådgiver i Enova. Han sier det dermed å spare flere tusen kroner på et år om det er en stor bolig. Han regner med en bolig som trenger 25.000 kWh i året. Hvis 60 prosent brukes på varme, så er det mulig å spare 750 kWh for hver grad temperaturen blir satt ned. Det kan bli en forskjell på 1.500 kroner hvis strømmen koster 2 kroner.

Det koster også penger å varme opp vann. Med en vanlig dusj bruker du 16 liter per minutt. En dusj på ti minutter krever 5,6 kWh. Det blir litt over 11 kroner for hver dusj.

– Bytter du til en sparedusj, så kan du få bare halve kostnaden, sier Paasche.

Dusj blir også mye billigere enn å ta et bad. Et badekar på 170 cm x 78 cm kan ha plass til 340 liter. En person på 70 kg vil ta like mye plass som omtrent 70 liter vann. Dermed trenger du 270 liter varmt vann for å ta et bad. Da koster det rundt 19 kroner for å ta et bad. Hvis du likevel tar et bad, bør du vente med å helle ut vannet. Så lenge vannet er varmere enn rommet, bidrar det med varme til resten av rommet. Derfor bør du vente til vannet har samme temperatur eller er kaldere.

Det trengs rundt 1 kWh for en runde med oppvaskmaskin. Dermed koster det rundt 2 kroner per vask. Da kan det koste penger å bruke maskinen uten å fylle den helt opp.

– Mange tror at det vil lønne seg å vaske for hånd. Men det er feil. Oppvaskmaskinen er laget for å bruke så lite vann som mulig. Det som krever mest energi der er å varme vannet. Så om vi vasker like mange kopper, kar, glass og bestikk for hånd, bruker vi mye mer varmtvann enn maskinen trenger, sier han.

Prisen for å bruke vaskemaskin er ganske lik. En grad på 40 grader krever rundt 0,5 kWh. En vask på 60 grader krever rundt 1 kWh. Dermed er kostnaden mellom 1 krone og 2 kroner.

Det kan koste mer å tørke klærne igjen. En vanlig tørketrommel krever 3 kWh per tørk, som kan bli 6 kroner.

– Vi anbefaler derfor å henge opp klær til tørk hvis det er mulig, sier Paasche.

Har du en ny, moderne og dyr tørketrommel med varmepumpe, så kan det koste mindre. Noen av disse kan bruke så lite som 1 kWh.

Framtiden i våre hender har regnet på hva du trenger for å steke et brød. Det trengs rundt 2 kWh. Dermed blir det rundt 2 kroner.

– Ved bruk av varmluft så er det ofte mindre varmt i ovnen. Dette vil føre til et mindre strømforbruk, men ikke mye.

Når du har brukt ovnen kan den være åpen. Da sprer resten av varmen seg i rommet.

Ser du en del på TV? Har du en ny flatskjerm på 65 tommer, så krever den mellom 100 watt og 150 watt. Dermed koster det mellom 20 øre og 30 øre per time. Prisen på strøm er ulik gjennom døgnet. Derfor er det mulig å spare noen øre per time om du kan se et program utenom tiden det koster mest å bruke strøm.

Det koster likevel mer å støvsuge enn å se på TV. En gammel støvsuger kan bruke 0,33 kWh på ti minutter. Da koster det rundt 67 øre å støvsuge i ti minutter, når prisen er to kroner. En ny støvsuger er mer effektiv. Da koster det rundt 30 øre per ti minutter.

Mange har kjøpt seg elbil de siste årene, og mange lader bilen hjemme. Det kan bli dyrt når strømmen koster mer.

Det er også snart vinter, og da blir det også kaldt ute. Det gjør at bilen trenger mer strøm per kilometer. Dermed må det mer strøm til for å lade bilen. En Nissan Leaf med batteri på 40 kWh bruker 2 kWh per mil hvis det er mellom -3 grader og -7 grader. Det skrev Nettavisen fra 2018.

Om den blir brukt på vinteren og lader perfekt, så koster det 4 kroner per mil. Det trengs en del mindre, ifølge Paasche.



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå