Norge

Økonomisk krise i Tyrkia

Tyrkias økonomiske problemer blir bare verre. Mange mener presidenten prøver å unngå å diskutere problemene i landet.

Recep Tayyip Erdoğan er president i Tyrkia. Nå øker de økonomiske problemene i landet hans. Økt inflasjon og svekket valuta er noen av utfordringene han må håndtere.

Inflasjonsraten i landet er på nesten 20 prosent. Nå ber næringslivet regjeringen i landet om å få kontroll på situasjonen.

I forrige uke truet Erdoğan med å kaste ut ambassadører fra ti land. Blant dem var Norge. Det var fordi de krevde at Osman Kavala løslates fra fengsel. Kavala er fengslet for å ha kritisert regimet i Tyrkia. Han har blitt et symbol på Erdoğans intoleranse.

Mandag ombestemte presidenten seg, og valgte å ikke utvise ambassadørene.

Eksperter mener Erdoğan egentlig kun forsøkte å fjerne oppmerksomhet fra økonomiske problemer i landet. Det sier blant annet statsviter og økonom, Timur Kuran.

– Presidenten prøver desperat å skifte tema. Han vil finne noen han kan skylde på, sier han.

Hvis Erdoğan hadde fulgt truslene sine, kunne det blitt dyrt. Flere av landene er viktige handelspartnere. Å stenge dem ute, ville ført til at den tyrkiske valutaen be enda mer svekket. Det sier statsviter Wolfango Piccolo til Financial Times.

Den tyrkiske valutaen heter liren. Siden starten av året har den tapt nesten en fjerdedel av sin verdi. En dollar kan nå kjøpes for 9,75 lire. I 2017 kostet den 3,5 lire.

Leder i opposisjonen til Erdoğan heter Kemal Kiliçdaroglu. Han anklager presidenten for å prøve å skjule problemene i landet. På Twitter skriver han at Erdoğan ikke tar ansvar for at «økonomien er ødelagt».

Det er valg i Tyrkia i 2023.

Gulseren Pilat jobber som advokat i hovedstaden, Ankara. Hun er bekymret, og tror situasjonen kan bli verre i Tyrkia.

– Jeg er veldig trist på vegne av landet mitt. Jeg er overbevist om at det verre dager er i vente, sier hun.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå