Norge

Større fattigdom blant barn i Europa

Fattigdommen blant barn i Europa øker. Redd Barna frykter at situasjonen kan bli mye verre.

Millioner av barn lever i dyp fattigdom i Europa. Selv i et rikt land som Tyskland vokser hvert fjerde barn opp i fattigdom.

Det sier hjelpe-organisasjonen Redd Barna. De har analysert på 14 europeiske land. Rapporten deres viser at situasjonen er alvorlig.

I et land som Albania vokser halvparten av barn nå opp i fattigdom. Det samme gjør hvert tredje barn i Romania og Spania.

Koronaviruset har vært utfordrende for millioner av familier. I Italia vokser 200.000 flere barn vokser opp i familier under fattigdoms-grensa etter pandemien.

Mange europeere har blitt arbeidsledige. Stadig flere sliter med ha råd til det de trenger. Etter flere år med økonomisk vekst, har pandemien snudd utviklingen.

Før pandemien risikerte hvert fjerde barn å vokse opp i fattigdom. Det er 18 millioner barn. Nå kan antallet øke kraftig, ifølge Redd Barna.

Koronapillen Molnupiravir kan bidra til å redusere antallet sykehusinnleggelser blant dem som smittes av covid-19. Foto: AP / NTB

Det var kun i Danmark, Sverige og Litauen at fattigdom blant barn ikke økte i 2020.

Anita Bay er leder av Redd Barnas arbeid i Europa. Hun er bekymret for utviklingen.

– Det er sjokkerende å se. Fattigdommen øker, selv om EU har lovet å investere i de yngste, sier hun.

EU har lovet å hjelpe 5 millioner barn ut av fattigdom. Det vil de bruke 850 milliarder kroner på. Målet skal nåes innen 2030. Redd Barna frykter at det ikke vil være nok.

– Mange medlemsland jobber ikke nok med å gi en lik og verdig start på livet, sier Bay.

Hun sier situasjonen er veldig urettferdig for de yngste.

– Ingen barn skal måtte gå på skolen med tom mage. De skal ikke sove på kalde soverom. De skal ikke bekymre seg for å miste hjemmet, fordi foreldrene ikke har råd til husleie, sier hun.

Bay sier de som vokser opp med lite penger, har større sjanse for å ende opp fattige. Hun mener derfor det er ekstra viktig å løse problemet med barnefattigdom.

– Ved å bekjempe barnefattigdom, kan vi bryte dette mønsteret, sier hun.

Rapporten viser også at noen grupper er mer utsatte enn andre. De gjelder særlig de med én forelder, migrant-bakgrunn og nedsatt funksjonsevne.

Millioner av barn i Europa får heller ikke gått på skolen. De mangler tilgang på sunn mat, og får ikke hjelp med psykisk helse, sier rapporten.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå