Norge

Tror vi slipper ny nedstengning

Korona-smitten øker i Norge. Det kan bety lokale regler. Men Espen Rostrup Nakstad tror ikke vi trenger å stenge hele landet igjen.

Det siste døgnet er det funnet 1.144 nye korona-smittede i Norge. Det er mer enn dobbelt så mange som samme dag i forrige uke. Flere smittede får også nå hjelp på sykehuset.

– Vi har litt mer smitte nå enn i sommer, men ikke veldig mange flere på sykehus. Vi tror det kan bli mer smitte i vinter. Både av korona og influensa, sier Espen Rostrup Nakstad til Klar Tale. Han er assisterende helsedirektør.

Men selv om det er mer smitte, tror ikke Nakstad at det blir aktuelt å stenge hele samfunnet igjen.

– Det er lite sannsynlig at vi trenger ny nedstengning. Men noen lokale råd for smittevern og rutiner må vi være forberedt på, sier han.

Han mener at om det blir mange pasienter på sykehus, må det nok innføres noen lokale regler. Kommuner som opplever mye smitte, kan selv bestemme om de vil ha lokale korona-regler. Da kan de for eksempel anbefale hjemmekontor.

– Pandemien er ikke over. Vi ser at smitten øker flere steder. Hvis det kommer en stor økning i smitten lokalt eller nasjonalt, som gir stor belastning på helsetjenestene, må kommunene være forberedt på å begrense smitten gjennom lokale tiltak.

Det skriver helseminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Nakstad påpeker at korona-vaksinen beskytter godt mot alvorlig sykdom. Han oppfordrer også at du tester deg om du får symptomer. Det viktigste er likevel fortsatt at du holder deg hjemme om du er syk.

– Det beste er å holde seg hjemme ved sykdom og huske å hoste i albuekroken, sier han.

Torsdag klokken 13.00 er det pressekonferanse. Da skal Nakstad, Kjerkol og Camilla Stoltenberg i Folkehelse-instituttet fortelle om korona-situasjonen i Norge.

Du kan følge pressekonferansen på klartale.no.

---

Korona i Norge

  • Korona-smitten øker i Norge nå.
  • Mer smitte kan bety at kommuner innfører lokale korona-regler.
  • Espen Nakstad tror ikke vi trenger å stenge hele landet igjen.
  • Torsdag er det presse-konferanse om situasjonen her i landet.

---



Siste utgave

På forsiden nå