Norge

Natt til søndag får du tilbake én time

Natt til søndag skal Norge stille klokka. Det skal også de fleste land i Europa. Dermed får du en ekstra time du kan bruke på det du vil.

Norge — – Endelig er det tid for vanlige folk. Økonomien er i ferd med å bli bedre. Flere av reglene mot korona er borte. Så nå kan vi stille klokkene til vanlige folk, og la dem sove én time lenger med god samvittighet. Det sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Han har ansvar for Justervesenet. De passer på den offisielle tiden i Norge. Det gjør at Vestre er øverste sjef for tid i Norge.

– Bruk den ekstra timen godt, for vi må ta vare på tiden vi har. I motsetning til i fjor høst kan vaksinerte klemme hverandre igjen. Det syns jeg alle bør prioritere, sier Vestre.

Klokka stilles to ganger i året. Det blir sommertid i mars, og normaltid i oktober. Klokka stilles en time mot sommeren hver gang. På våren fører det til at klokka 02 blir 03, mens det på høsten fører til at klokka 03 blir 02.

Målet med dette har vært å få mest mulig utav sola på sommeren. Både av hensyn til helse og arbeid. Men flere mener det bør bli slutt på å stille klokka. Det er nemlig bestemt av politikere.

Siden 2018 har det blitt diskutert i Den europeiske union (EU). Flere ganger er det sagt at det kunne ha stilt klokka for siste gang. Men vi må vente litt til, selv om et flertall i EU-parlamentet har sagt ja til å slutte med det. Det må nemlig også bli bestemt av de øverste lederne i EU.

Siste utgave

På forsiden nå