Norge

Ber folk lagre nok drikkevann

Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap vil at folk skal lagre mer vann. De fleste glemmer å lagre nok vann.

– Folk glemmer å lagre vann. I tillegg til å holde varmen, er vann det viktigste å ha tilgang på ved en krise. Mange har allerede litt ekstra mat i huset til å klare seg noen dager. Slik er det ikke med vann. Jeg vil at alle skal fylle opp eller kjøpe noen flasker med drikkevann. Det sier Elisabeth Sørbøe Aarsæther til nyhetsbyrået NTB. Hun jobber for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, også kalt DSB.

7 av 10 sier de ikke vet hva som er anbefalt å ha hjemme om det skjer en krise. 3 av 10 som har lagret nok drikkevann for seg og familien.

Årsaken til at folk ikke lagrer vann, er at det ikke er noe vi bruker i hverdagen. Det er kun til beredskap.

Tilgang på vann er svært viktig. Hvert fall hvis vannet i springen blir stengt eller forurenset.

Kanskje går kommunen tom for drikkevann i perioder med ekstremt varmt vær. Vannet i springen kan bli borde ved strømbrudd, hvis vannpumper og anleggene for å rense ikke fungerer. Drikkevann er også sårbart for bakterier, eller kan være farlig som følge av terror, krig eller atombomber.

Ni liter drikkevann er nok til å dekke tre liter per person i tre dager, som er det du trenger. For å slippe og være forsiktig med hvor mye du drikker bør du ha 15 til 20 liter per person. Vannet må også lagret på rene vanndunker.

– Rent vann som er lagret på rene beholdere, kan lagres i årevis, sier Aarsæther.

Den enkleste metoden for å skaffe seg et lager av vann, er å kjøpe fylte plastdunker. Hvis du skal lagre vann fra springen hjemme, må du sikre at det holder seg trygt å drikke.

Vannet skal lagres mørkt, kjølig og fri for frost.

– Vi må tenke litt kreativt. I stedet for å ha svære dunker på 20 liter, kan du ha mindre dunker på fem liter. Disse kan ligge bakerst, innerst og nederst i skuffer og skap. Varmen i et rom stiger oppover. Tenk derfor på hvor det er kjøligst, sier hun.

---

Kort om saken

  • Folk lagrer ikke nok vann i tilfellet det skal oppstå en krise.
  • Du bør minst ha 15 til 20 liter vann lagret.
  • Vannet må lagres kaldt.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå