Norge

Jaktflått oppdaget i Norge

Jaktflåtten Hyalomma marginatum er oppdaget i Norge. Den er tre ganger større en vanlig skogflått.

Flått er et lite dyr i edderkopp-familien. Den lever av å suge blod ut av mennesker og dyr. I Norge er skogflåtten den vanligste typen. Den finnes i store deler av Norge, og kan spre flere alvorlige sykdommer.

Nå er en ny flått-type funnet i Norge. Den heter Hyalomma marginatum. Den er både større og farligere enn skogflåtten.

Vanlig skogflått venter på byttet sitt og biter seg fast når de kommer forbi. Hyalomma marginatum er en en jaktflått. Den løper etter byttet sitt.

Yvonne Kerlefsen er biolog, og jobber på Flåttsenteret.

– Jaktflåtten ble i høst påvist på en hest i Vestby kommune. Dette er en jaktflått. Det er en art som oppsøker vertsdyr, sier hun.

En mann sendte inn flåtten til undersøkelse. Det gjorde han fordi han ikke kjente igjen utseendet.

Jaktflåtten er tre ganger så stor som skogflåtten. Den kan også spre et svært farlig virus. Det heter hemoragisk krimfeber.

– Viruset kan gi alvorlig sykdom hos mennesker. Det har en dødelighet på rundt 30 prosent. Sykdommen er utbredt i Midtøsten, Afrika og Asia. Vi har sett noen tilfeller i Sør-Europa. Dette er heldigvis ikke en sykdom vi har i Norge, sier Kerlefsen.

Hyalomma marginatum er lett å skille fra vanlig skogflått. Den er større, har en annen farge, og har hvite ringer på beina.

Rapporter viser at jaktflått sprer seg nordover i Europa. Den er vanligst i Asia og Midtøsten, men finnes også i deler av Sørøst-Europa. De siste årene er den funnet noen ganger i Nord-Europa.

Kerlefsen skjønte at det var noe unormalt da hun så flåtten.

– Jeg var 90 prosent sikker da jeg så bildet av flåtten. For å være sikker ble den sendt til en veterinær, sier hun.

Ingen vet hvordan flåtten har kommet til Vestby. Den fraktes vanligvis til nye områder på pattedyr og fugler. Flått kan også fraktes med i last og bagasje.

– Hesten har ikke vært utenlands, sier Kerlefsen.

Forskere har funnet flått på over 1.000 meter over havet, også på larvestadiet og regner arten som etablert. Men det er ennå svært lite som er funnet. Foto: Erlend Aas / NTB

Kerlefsen ber folk om å ta bilder av flåtter som ser uvanlige ut. Ta også vare på den hvis det er mulig, og kontakt Flåttsenteret.

– Vi tror ikke den holder på å bli vanlig i Norge, sier Kerlefsen. Likevel mener hun at det er viktig å rapportere.

Flåtten kan feste seg mange steder på kroppen. Den vanligste sykdommen norsk flått sprer, er borreliose. Den kan skape utslett og hevelser. I verste fall sprer bakterier seg også til nervesystemet. Det kan gi kraftige smerter.

Det er viktig å sjekke hele kroppen når du har vært i flåttområder.




Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå