Norge

Tar bort fraværsgrensa ut året

Mange elever blir syke med korona og influensa. Men strenge regler for fravær skapte problemer. Nå fjerner myndighetene fraværsgrensa ut året.

Norge — – Vi har som mål at våre elever skal være mest mulig på skolen. Samtidig har vi en influensa-sesong på vei. Vi har fortsatt koronas-mitte i samfunnet, sa Tonje Brenna i Arbeiderpartiet(Ap). Hun er ny kunnskapsminister. Brenna holdt en pressekonferase torsdag kveld.

Smitten med korona-virus og influensa øker presset på fastlegene. Mange syke elever kommer dit for å få erklæring fra lege. Det må de har for å slippe fravær i videregående skole. Men fastlegene sliter med å håndtere alle de syke.

På bakgrunn av dette har regjeringen bestemt å ta bort fraværsreglene. De er borte ut skoleåret, ifølge Brenna.

Fraværsgrensa sier at elever ikke kan være borte fra skolen i mer enn 10 prosent av undervisningen i ett fag. Ellers må de ha sykemelding fra lege.

Under korona-pandemien kom regjeringen med en ny regel. De tok bort fraværsgrensa midlertidig. Elever som var syke, kunne da være hjemme fra skolen, uten at det fikk følger for fraværet. De leverte egenmelding eller melding fra foreldre.

11. oktober ble fraværsgrensa innført om igjen. Da ble det trøbbel. Mange har ment at dette skjedde for tidlig. Nå er det altså endret igjen.

Kunnskapsministeren sier at reglene for fravvær gjør det vanskelig for elevene å følge råd om smittevern, samtidig som de er mest mulig på skolen.

– Derfor er det nå riktig å gjeninnføre unntaket fra fraværsgrensen, sier Brenna.

De nye reglene gjelder nå også tilbake i tid til 11. oktober. Dermed vil elever som har levert melding selv, fra foreldre eller lege i perioden, slippe fravær.


Siste utgave

På forsiden nå