Norge

Finner maten sin i havet

På lørdag ble «dykkernes natt 2021» arrangert. Klar Tale har snakket med Sondre Dahl, som liker å finne maten sin i havet.

«Dykkernes natt 2021» ble arrangert på lørdag. Dykkere samles i 21 forskjellige land for å utforske havet. Også i Norge samlet dykke-entusiaster seg.

Mange er ikke klar over at det er fine dykke-muligheter i Norge. Folk reiser hit fra hele verden for å utforske, fiske og plukke skjell og krabber.

Klar Tale har vært med Sondre Dahl på dykketur. Han er en av de som skal bli med. Han bor i Oslo, og jobber som IT-konsulent i Obos. Fritida bruker han gjerne på å dykke.

Noen dykker med tank og dyrt utstyr. Men det krever ikke så mye for å utforske havet under vann. Dahl foretrekker å fridykke. Slik kan kan komme nærmere på dyrene i havet.

Han bruker snorkel, dykkemaske, svømmeføtter og våtdrakt. Han har også med seg en slynge. Den bruker han til å fange fisk med.

Sondre

Det er kaldt i lufta. Under 10 grader i vannet. Våtdrakta gjør at kroppen holder en behagelig tempratur.

Han har vært på mange turer allerede. Sondre er en erfaren dykker. Han holder pusten i flere minutter. Men for kveldens dykk er ikke det nødvendig. Fisken han er ute etter koser seg på grunnen på denne tiden av året.

Drømmen hans er å få en stor kveite.

– Du kan alltids fange flyndre. Det hadde vært utrolig å få en stor kveite, eller breiflabb, sier han.

sondre


I kveld er han på utkikk etter piggvar. Det er favorittfisken hans. Den kalles «havets fasan». Han sier det også er mye spennende å ta med seg opp fra havet. Da han startet for 10 år siden plukket han kun krabber. I dag plukker han blant annet kamskjell, kuskjell, østers, tang, hjerteskjell og blåskjell. Han foretrekker å finne maten der, heller enn i matvarebutikken.

– Det er eksotisk og god mat. Du kan lage mye forskjellig med det du finner, sier han.

Nico Guzman er styreleder i Oslo Fridykkerklubb. Han oppfordrer folk til å prøve ut fridykking selv om de ikke har gjort det før.

– Du trenger ikke være godt trent. Du trenger ikke ha erfaring. Fridykking passer virkelig til alle, sier han.

Guzman sier det er en spesiell opplevelse å være dypt under vann.

– Det euforisk. Det er veldig stille. Det er som å være i verdensrommet, sier han.

Guzman skjønner at dykking kan være skummelt. Han oppfordrer til ta kontakt med en klubb, og begynner rolig.

Dahl er ute i over en time. Han ser titalls krabber, flyndrer, og andre fisker.

SONDRE

Han synes det er deilig å komme seg ut av byen.

– Det er fin avkobling fra hverdagen. Du kjører ut av byen, ut til fin natur. Du kan dykke under stjerneklar nattehimmel og se krabber, fiskestimer og annet liv under vann. Det er en fin opplevelse å dele med andre, sier han.

Dahl sier han finner roen når han dykker. Han hører kun sin egen stemme. Han blir ikke forstyrret av mobilen, TV-en eller andre ting. Han anbefaler særlig å dykke om natta.

– Det er ekstra spesielt. Det er mer liv i havet å utforske, sier han.

Sondre

Dahl oppfordrer alle til å prøve dykking.

– Det finnes flere kurs rundt omkring i landet. Meld deg på et helgekurs og se om det er noe for deg.

dykking.no kan du finne oversikt over dykkeklubber rundt i landet. Mange av dem arrangerer også «Divers night» i kveld, for erfarne og uerfarne dykkere.




Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå